Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tweede aanval virus Sobig.F geblokkeerd

25 aug 03

Veiligheidsexperts hebben vrijdag een tweede aanval van het internetvirus Sobig.F kunnen tegenhouden. Het virus, dat in de afgelopen dagen wereldwijd tienduizenden computers besmette, zou nieuwe 'instructies' ophalen bij twintig besmette computerservers.

De experts waarschuwden de eigenaren van de servers, die op hun beurt de computers isoleerden van het internet of uitzetten, zo meldt de internetsite Cnet. Wat er was gebeurd als het virus de instructies wel had kunnen ophalen, is niet bekend. Speculaties daarover varieerden van het lanceren van een nieuw virus, het verzamelen van gevoelige informatie van besmette computers of het verwijderen van bestanden van die computers.

De internetdeskundigen waren erachter gekomen dat alle computers die zijn besmet, vrijdagavond contact zouden maken met de twintig servers. "Tenzij een van de servers weer online komt, lijkt het erop dat we de dans zijn ontsprongen'', aldus een van hen. Het virus is geprogrammeerd om op 10 september te stoppen met het verspreiden van zichzelf.

Sobig.F teistert sinds maandag computers in de hele wereld. Het virus verspreidt zich via e-mails en vermenigvuldigt zich razendsnel. De zogenoemde worm blijft zich verspreiden, maar doet dat momenteel wel minder snel dan de eerste dagen.

Internetaanbieders hebben de handen vol aan het virus. XS4ALL meldde vrijdag dat inmiddels 305.000 geïnfecteerde mailtjes zijn onderschept. Het bedrijf verwerkt momenteel twee keer zoveel digitale post als normaal. Een van de grootste internetproviders ter wereld, AOL, stelt dat ze tientallen miljoenen besmette e-mails heeft onderschept.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief