Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

E-mailvirus besmet 30 procent computers China

25 aug 03

Het e-mailvirus Sobig.F heeft tot nu toe dertig procent van de alle e-mailgebruikers in China besmet. Dat meldt 's lands grootste internetbeveiligingsbedrijf, Beijing Rising Technology. Ook in onze regio heeft Sobig.F zich ontwikkeld tot het snelstgroeiende e-mailvirus ooit.

Het Chinese bedrijf schat na een onderzoek onder de eigen klanten dat in het hele land meer dan 20 miljoen computers besmet zijn geraakt met het virus. Het onafhankelijke National Computer Virus Emergency Response Centre heeft nog geen onderzoek gedaan en kon deze cijfers niet bevestigen.

Sobig.F vreet zich in via e-mailbestanden van particulieren. Schadelijk is het virus echter niet. Volgens deskundigen 'verovert' het computervirus een computer en gebruikt hij die dan voor de verspreiding van spam of porno. Het virus stuurt zichzelf via het adresboek door naar andere computergebruikers. Het virus omzeilt daarbij op een nog slimmere manier de beveiliging dan dan de eerdere varianten Sobig.A tot en met Sobig.E.

Ook in Nederland verspreidt de e-mailworm zich met enorme snelheid. Dat meldt de virusdatabank VirusAlert. Het virus heeft zich naar schatting al in honderdduizenden Nederlandse computers genesteld. Volgens een woordvoerder van VirusAlert duidt de snelle rondgang van Sobig erop dat particulieren nog steeds onvoldoende beschermd zijn tegen virussen.

De uitbraak van het Sobig.F-virus begon maandag. Virusbestrijder MessageLabs heeft in de eerste 24 uur meer dan een miljoen copieën van het virus onderschept. Volgens gegevens uit het virus stopt Sobig.F op 10 september met het verspreiden van zichzelf.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief