Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ex-minister Netelenbos wil Europa in

28 aug 03

Tineke Netelenbos heeft zich kandidaat gesteldvoor het lijsttrekkerschap van de PvdA voor de Europese verkiezingen van volgend jaar. De voormalig minister van Verkeer en Waterstaat neemt het op tegen Max van den Berg, de huidige delegatieleider in het Europees parlement voor de de PvdA, en Maartje van Putten, werkzaam bij de Wereldbank en oud-Europarlementariër.

De leden van de PvdA kiezen de lijsttrekker. Ze kunnen tussen 10 en 17 oktober hun stem uitbrengen. In december zal de lijsttrekker worden gepresenteerd, meldde de PvdA vrijdag in een schriftelijke verklaring.

Netelenbos was in het eerste paarse kabinet staatssecretaris van Onderwijs en wilde na haar ministerschap (1998-2002) dolgraag aan de slag als commissaris van de koningin in haar 'eigen' provincie Noord-Holland. Ze dacht een goede kans te maken, maar trok zich zwaar teleurgesteld terug uit de procedure toen de Provinciale Staten hun voorkeur uitspraken voor GroenLinkser Borghouts.

De drie kandidaten gaan tot de verkiezingen campagne voeren. Ze zullen zich overal in het land aan de leden presenteren.

PvdA-partijvoorzitter Ruud Koole gaat een minder spannende tijd tegemoet. Hij zal er nog een termijn aan vastknopen. Koole heeft zich als enige kandidaat gesteld voor de voorzittersverkiezing en blijft daarom in functie. Het PvdA-congres moet dat in december nog wel bekrachtigen. Dan zal het voltallige partijbestuur worden gekozen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief