Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grootse Uitmarkt wil niet per se grootste zijn

29 aug 03

"Het gaat ons er absoluut niet om het grootste culturele evenement te willen zijn. Wij willen gewoon dé nationale opening van het culturele seizoen brengen." Dit zegt A. Gorissen, manager van de Uitmarkt. De 26e editie van de Uitmarkt begint vrijdagavond in de hoofdstad.

Het muzikale openingsprogramma staat dit jaar in het teken van hiphop, soul en r&b. Op verschillende podia treden onder anderen bekende hiphoppers als E-Life en Postmen op naast jonge rappers als Raymzter en Opgezwolle.

Ondanks de hang naar kwaliteit in plaats van kwantiteit vinden er dit jaar bijna vierhonderd optredens plaats tijdens het weekeinde. Vorig jaar bedroeg dit aantal nog driehonderd. "Dat is een kwestie van aanbod. Als er genoeg kwalitatief goede optredens worden aangeboden, brengen we het", aldus Gorissen.

Tijdens de gehele uitmarkt, waar op 28 podia alle disciplines vertegenwoordigd zijn, wordt deze keer extra aandacht gegeven aan jongerencultuur. Zo zijn er naast cabaret, toneel en muziek bijvoorbeeld skatedemonstraties en 'basketball battles' te zien. Hiermee wil de organisatie het reguliere publiek duidelijk maken dat er meer gebeurt buiten de gevestigde podiumkunsten om.

De Uitmarkt trok vorig jaar ongeveer 450.000 bezoekers. Dit jaar verwacht de organisatie, evenals andere jaren, een half miljoen belangstellenden. Hevige regen gooide vorig jaar op zaterdagavond roet in het eten. Toen moest het buitenprogramma wegens het slechte weer deels worden afgelast en waren er aanmerkelijk minder bezoekers.

Daar is van geleerd. Dit jaar wordt ook regen voorspeld, maar de organisatie maakt zich geen grote zorgen. "Ten eerste hebben we begrepen dat het zaterdag mee zou vallen met de regen en ook is er veel activiteit op de binnenpodia", zo zegt Gorissen.

Een puntje van kritiek heeft Gorissen aan het adres van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Komend weekeinde werkt de NS op het traject Amsterdam-Utrecht, waardoor er geen treinverkeer mogelijk is. "Wij hebben in april al de data van de Uitmarkt doorgegeven aan de NS, en er is niets doorgegeven aan ons. Dit kan een lastige situatie voor onze bezoekers opleveren", aldus Gorissen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief