Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vier arrestaties na aanslag Najaf

30 aug 03

De Iraakse politie heeft vier mannen gearresteerd in verband met de bomaanslag gisteren op een moskee in de heilige stad Najaf. Het gaat om twee Saddam-aanhangers uit Basra en twee niet-Iraakse Arabieren. De vier zouden banden hebben met al-Qaeda.

In Najaf ontplofte gisteren een bom in een auto bij de moskee van Ali, de stichter van de sjiitische tak van de islam. Daar waren op dat moment honderden mensen bijeen voor het vrijdagmiddaggebed. Bij de aanslag rond de honderd doden en meer dan 200 gewonden.

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera is vlakbij de plaats van de aanslag een tweede auto met explosieven is gevonden. Het is de bedoeling dat de explosieven onschadelijk worden gemaakt door Amerikaanse militairen. Maar sjiietische leiders weigeren voorlopig Amerikanen toe te laten bij de moskee.

Duizenden sjiieten hebben zich daar verzameld om de bij de bomaanslag omgekomen belangrijkste geestelijk leider van de sjiieten in Irak, ayatollah Mohammed Baqer al-Hakim, te herdenken. Resten van zijn lichaam zijn vanochtend onder de puinhopen van de moskee gevonden

Al-Hakim zat 23 jaar in ballingschap in Iran. Hij was de leider van de sjiitische Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie van Irak (SCIRI), die jarenlang vanuit Iran is gefinancierd. De beweging heeft een militante tak met tien- tot vijftienduizend strijders, die tot de Amerikaans-Britse inval in Irak een guerrillaoorlog voerden tegen het regime van Hoessein. Toen hij in mei in Irak terugkeerde in Najaf werd al-Hakim door tienduizenden sjiieten onthaald.

Al-Hakim werkte onder voorwaarden samen met de VS. Na zijn aankomst eiste hij dat de Amerikaanse troepen zich terug zouden trekken uit Irak zodat er een nieuwe regering met een islamitisch karakter kon komen. Religieus extremisme wees de ayatollah echter af. Hij zei ook steeds voor vrije verkiezingen te zijn.

De Amerikaanse president Bush heeft de bomaanslag in de Iraakse stad Najaf gisteravond vanaf zijn ranch in Texas veroordeeld. Hij beloofde dat de VS zal helpen bij het opsporen van de daders.

Bush sprak zijn leedwezen uit over de vele slachtoffers en zei te sympathiseren met de Irakezen en de sjiieten in de wereld. Hij prees al-Hakim. "De moord op hem, met de moord op talrijke onschuldige mannen en vrouwen die bijeen waren voor gebed, tonen de wreedheid en wanhoop van de vijanden van het Iraakse volk", aldus Bush.

Bush heeft de bevoegdheden van de Amerikaanse autoriteiten om beslag te leggen op Iraakse tegoeden en goederen uitgebreid. Ze mikken op bezittingen van de families van 55 topfiguren van het voormalige regime in Irak, onder wie de verdwenen president Saddam Hoessein. De inbeslagnames moeten helpen de wederopbouw van Irak te financieren.

(Bron: NOS-nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief