Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Inspectiemethode dijken ter discussie

1 sep 03

Om problemen met de dijken in de toekomst te voorkomen, moet de inspectiemethode van de waterschappen mogelijk worden aangepast. Bodemdeskundigen kijken nu bij die inspecties van de dijken met het blote oog naar scheuren en verzakkingen. Zij kunnen niet met meetapparatuur in het dijklichaam kijken. Die visuele inspectie is mogelijk verouderd. Dat zegt een woordvoerder van de Unie van Waterschappen maandag naar aanleiding van de dijkdoorbraak bij Wilnis en dit weekeind bij Rotterdam.

De Unie van Waterschappen maakt zich 'zorgen' over de veendijken in Nederland. Die liggen in Noord- en Zuid-Holland en delen van Friesland. De Unie praat deze week tijdens een spoedoverleg met deskundigen van de waterschappen, wetenschappers van Geo Delft en medewerkers van het ministerie van Verkeer en Waterstaat over de inspectiemethode en over de problemen die rond de Nederlandse dijken spelen.

De Unie van Waterschappen meldde maandag ook dat er tijdens onderzoeken in het weekeinde in diverse dijken scheuren zijn vastgesteld. Er zijn geen nieuwe gevaarlijke knelpunten ontstaan. De situatie kan van uur tot uur veranderen, zegt de woordvoerder. "Het gaat om momentopnames.''

Bij kanaal Onval-Kolhorn in Noord-Holland zijn op dit moment van uur tot uur inspecties van de Westdijk. Ook in die dijk zitten scheuren. Het risico op een dijkdoorbraak is nu niet aanwezig, zegt de woordvoerder van de Unie. Alle waterschappen zijn volgens hem druk bezig met 'zeer intensieve inspecties' van de dijken, soms een paar keer per dag. De Unie van Waterschappen sluit nieuwe dijkdoorbraken de komende dagen niet uit.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief