Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Saddam ontkent achter aanslag Najaf te zitten'

1 sep 03

De verdreven Iraakse leider Saddam Hoessein heeft maandag ontkend achter de aanslag in Najaf te zitten. Dat zou blijken uit een geluidsband die is verspreid door de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Bij de bomaanslag vrijdag kwamen 83 mensen om, onder wie de geestelijk leider van de Iraakse sjiieten ayatollah Mohammed Baqer al-Hakim. De aanslag leidde tot groot verdriet en veel spanningen in en rond de stad Najaf. Al-Hakim wordt daar dinsdag begraven.

De stem op de band wijst elke verantwoordelijkheid voor de aanslag af. "De ontrouwe indringers beschuldigen, zonder bewijs, de aanhangers van Saddam Hoessein, na de moord op de sjiieten-leider Hakim. Dit is niet wat Saddam zichzelf toeschrijft." De stem haalt een vers uit de koran aan waarin moslims wordt opgeroepen beschuldigingen goed te overpeinzen alvorens ze als waarheid aan te nemen.

Op de tape doet 'Saddam' opnieuw een oproep aan de Irakezen om meer 'pijnlijke aanvallen' uit te voeren op doelen van de door de Amerikanen geleide bezettingsmacht in Irak. Over Irakezen die met de bezettingsmacht samenwerken werd niets gezegd.

In de afgelopen maanden hebben Arabische tv-zenders meermalen geluidsbanden verspreid waarop de stem van Saddam Hoessein zou zijn te horen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief