Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS aanvaarden grotere VN-rol in Irak

3 sep 03

President Bush is bereid een grotere rol van de Verenigde Naties in Irak te aanvaarden en daarvoor mee te werken aan een nieuwe VN-resolutie. Dat heeft Bush tegen premier Balkenende gezegd. Balkenende zei dat woensdagochtend na afloop van een ontbijtgesprek met Bush op het Witte Huis.

Balkenende en minister De Hoop Scheffer zijn voor een kennismakingsbezoek aan president Bush in Washington. Aan het ontbijt namen ook vice-president Cheney, minister Powell van Buitenlandse Zaken en nationale veiligheidsadviseur Rice deel.

Balkenende noemde de ontmoeting na afloop "bijzonder interessant en buitengewoon vruchtbaar''. Dat op het laatste moment besloten werd dat ook Cheney en Powell bij het gesprek aanwezig zouden zijn betekent volgens Balkenende hoeveel belang de Amerikaanse regering hecht aan een goed contact met Nederland.

Behalve over Irak is ook gesproken over de strijd tegen het terrorisme en over de nucleaire dreiging van Iran en Noord-Korea.

Minister De Hoop Scheffer noemde dat laatste na afloop als meest opvallende gespreksonderwerp. "De ernst waarmee president Bush over de nucleaire proliferatie in Iran en Noord-Korea sprak is me het meest opgevallen. Als het met die landen niet goed gaat, wordt dat heel gevaarlijk'', aldus De Hoop Scheffer.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief