Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Studentenorganisaties boos op Vermeend

4 sep 03

Boos zijn ze, de studentenorganisaties. Mogen ze meepraten over een nieuw studiefinancieringsstelsel, wordt er achter hun rug aan de tekst van een mede uit hun naam opgesteld advies gemorreld. "Zo wordt het vertrouwen van studenten geschaad.''

Studentenorganisatie ISO zei donderdag geen handtekening te willen zetten onder de verkenning van uitgangspunten voor een nieuw stelsel die de commissie van oud-minister Vermeend van Sociale Zaken in opdracht van staatssecretaris Nijs (Onderwijs) opstelt.

Althans niet in de versie die donderdag op tafel lag. Want onderdelen die eerst op verzoek van het ISO en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) waren geschrapt, staan opeens weer in de tekst.

Het gaat om passages waarin wordt gesproken over de mogelijkheid om meer collegegeld te vragen voor speciale masteropleidingen. De studenten vinden dat het niet de taak van de commissie voor studiefinanciering is om zich met dit soort bekostigingsvraagstukken bezig te houden.

Daarnaast vinden ze dat er te weinig aandacht is voor de inkomenspositie van studenten. Hiernaar is nog nooit serieus gekeken, stellen zij, terwijl dat een wezenlijk element is als je het hebt over studiefinanciering. Er staan teveel politieke, niet wetenschappelijke constateringen in de ontwerptekst vinden zij.

De LSVb dreigde op te stappen. Maar donderdag kregen zowel het ISO, als de LSVb nieuwe toezeggingen. Zo is beloofd dat passages over de betaalbaarheid, waarbij werd verwezen naar het zoveel mogelijk beperken van overheidsuitgaven, worden geschrapt. Ook het hele hoofdstuk waarin een oordeel wordt gegeven over verschillende stelsels verdwijnt uit de tekst. Verder worden verwijzingen naar collegegelddifferentiatie en vraagfinanciering verwijderd, aldus de LSVb.

De studenten vertrouwen het nog niet helemaal. Zowel het ISO als de LSVb willen de aangepaste tekst eerst zien. Pas daarna zetten ze een handtekening. "Want er is al eens vaker iets geschrapt, dat later weer terugkwam in de tekst'', aldus voorzitter Merijn de Jong van de LSVb. Over twee weken krijgen ze de aangepaste versie onder ogen. "Die gaan we heel goed lezen.''

Overigens zal het eindrapport naar verwachting pas in november worden gepubliceerd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief