Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Handlangers aanslagen Bali veroordeeld

8 sep 03

Een Indonesische rechtbank heeft maandag drie mannen die betrokken waren bij de aanslagen op het Indonesische eiland Bali straffen van vijftien tot zestien jaar cel opgelegd. Het trio had in augustus vorig jaar op West-Java een juwelier overvallen om met de buit de aanslagen te kunnen financieren.

Twee van hen, Andi Hidayat en Junaidi bin Abdul Rahman, kregen vijftien jaar opgelegd. De bedenker van de overval, Abdul Rauf, werd veroordeeld tot zestien jaar cel. Een vierde overvaller kwam vermoedelijk om bij de zelfmoordaanslagen op 12 oktober.

De drie gaven het geld na de overval aan Imam Samudra, die het brein achter de aanslagen zou zijn. De 33-jarige moslimextremist hoort woensdag in zijn rechtszaak het oordeel van de rechters. Aanklagers hebben om de doodstraf gevraagd.

Door de aanslagen op Bali, waarbij een uitgaansgelegenheid in de populaire badplaats Kuta werd verwoest, kwamen 202 mensen om. Onder hen waren behalve tientallen Australische toeristen ook twee Nederlandse vakantiegangers.

Volgens de Indonesische autoriteiten zijn de daders lid van de militante groepering Jemaah Islamiyah (JI). De moslimgroepering zou banden hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda van Osama bin Laden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief