Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Harde maatregelen moeten V&D uit gevarenzone halen

9 sep 03

Detailhandelsconcern Vendex KBB neemt harde maatregelen bij dochteronderneming Vroom & Dreesmann, dat door aanhoudende verliezen dreigt om te vallen. Ongeveer 1800 van de in totaal 8500 arbeidsplaatsen worden geschrapt. Hierbij gaat het om 2300 werknemers. Minimaal twaalf kleinere warenhuizen gaan dicht, waarvan er zeven mogelijk een nieuw leven krijgen als Hema-winkel.

De maatregelen zijn nodig om V&D, opgericht in 1887, uit de gevarenzone te halen, zo maakte de concernleiding dinsdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers bekend. Bovendien vraagt het concern een loonoffer. Het personeel moet alsnog afzien van een al met de vakbonden afgesproken loonsverhoging van 1,25 procent per 1 september.

De vakbonden reageerden geschokt op de rigoreuze maatregelen. Ze verwijten de directie te laat te hebben geanticipeerd op de dalende verkoopcijfers. "Het beleid werd gevoerd vanuit een ivoren toren'', zei bestuurder A. van der Molen van De Unie.

Toch vinden ook de vakbonden dat er iets moest gebeuren omdat het voortbestaan van V&D wordt bedreigd. De vakbonden zijn er nog niet op voorhand van overtuigd dat de aangekondigde maatregelen de juiste zijn.

V&D, een van de oudste winkelformules in Nederland, zit al enkele jaren op de glijbaan. Al genomen maatregelen hadden weinig succes. De snelle verslechtering van de marktomstandigheden drukte de warenhuizen verder het moeras in.

Het eerste kwartaal draaide V&D volgens de concernleiding redelijk stabiel, maar in het tweede kwartaal zakten de verkopen dramatisch in. Het operationele verlies over het eerste halfjaar kwam uit op 35 miljoen euro tegen een verlies van 13,8 miljoen euro in dezelfde periode een jaar geleden.

De maatregelen, waaraan een structurele besparing van 50 miljoen euro is gekoppeld, moeten er in eerste instantie toe leiden dat V&D in het volgende boekjaar weer quitte draait. Het lopende boekjaar rekent het concern op een verlies van 30 à 50 miljoen euro, exlusief reorganisatielasten van 80 à 100 miljoen euro.

Het merendeel van de ontslagen valt onder het winkelpersoneel. Hier gaat het om circa 1300 arbeidsplaatsen die vervallen, waarvan er 500 te maken hebben met het sluiten van de twaalf warenhuizen. Op het hoofdkantoor verdwijnen er 270 banen. Verder schrapt de directie 200 banen bij de horecaformule La Place.

De nieuwe directie van V&D, recent overgestapt van Vendex-onderdeel Hema, gaat aan de slag met een aangepast commercieel concept. Voor 24 kleinere vestigingen van de in totaal 70 warenhuizen geldt dat die niet passen in dit concept. Vijf vestigingen gaan al per 1 februari 2004 dicht. Het gaat om de winkels in Almelo, Geleen, Heerenveen, Kerkrade en Rotterdam-Oosterhof.

Zeven andere winkels worden mogelijk volgend jaar zomer omgebouwd tot Hema-winkels. Het gaat om de filialen in Helmond, Middelburg, Sneek, Tiel, Valkenswaard, Venlo en Vlaardingen. Over het lot van de resterende twaalf kleinere winkels bestaat nog geen zekerheid. De directie neemt tot 1 februari 2005 de tijd om te onderzoeken of deze vestigingen nog toekomst hebben.

Op de effectenbeurs in Amsterdam steeg het aandeel in eerste uur van de handel met bijna procent. Rond het middaguur noteerde het fonds een winst van 0,4 procent.

De gang van zaken bij V&D drukte de resultaten van Vendex KBB. De nettowinst van het detailhandelsconcern is de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar gekelderd. De winst dook omlaag van 148 miljoen euro vorig jaar naar 20 miljoen. Het resultaat van het boekjaar 2002/2003 werd opgekrikt door de boekwinst op de verkoop van enkele winkels. De omzet daalde van 2,4 miljard naar 2,1 miljard euro.

Grootaandeelhouder K Capital Partners vindt de maatregelen niet ver genoeg gaan. "Het duurt te lang voordat deze maatregel zijn vruchten afwerpt. Bovendien kost het te veel geld'', zei een woordvoerder. De Amerikanen hebben een belang van 10 procent in Vendex KBB.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief