Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Al-Jazeera toont beelden Bin Laden

10 sep 03

De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft woensdag urenlang een 'nieuwe tape' uitgezonden van Osama bin Laden en zijn tweede man Ayman al-Zawahiri. Dat nieuws kwam aan de vooravond van de tweede verjaardag van de aanslagen van 11 september 2001 op New York en Washington.

De band toont beelden van de leider van al-Qaeda in een bergachtig gebied. Volgens het station zou de tape eind april of begin mei zijn opgenomen. Een ogenschijnlijk fitte Bin Laden loopt op de beelden met een wandelstok en met een mantel over zijn schouder.

Ook zond al-Jazeera een audiotape uit van Zawahiri, die daarin zegt dat het ware gevecht met de VS nog moet beginnen. Hij roept onder meer de Irakezen op zich te verzetten tegen de Amerikaanse bezettingsmacht in hun land. De Palestijnen vraagt hij de gewapende strijd tegen de Israëliërs nimmer op te geven.

In een andere audio-opname prijst Bin Laden de zelfmoordenaars die op 11 september 2001 gekaapte vliegtuigen in het WTC in New York en het Pentagon in Washington boorden. 'God hebbe hun ziel', aldus de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten meldden woensdagavond dat er nog weinig is te zeggen over de beelden en de audio-opnamen. Experts zullen nog enkele dagen nodig hebben om te onderzoeken of de beelden echt recent zijn en of de stemmen op de band inderdaad die van Bin Laden en zijn Egyptische plaatsvervanger zijn.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief