Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikanen herdenken aanslagen 11 september

11 sep 03

In New York, Washington en alle andere grote steden in de Verenigde Staten worden donderdag de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 herdacht. De Amerikaanse autoriteiten hebben een dag voor de herdenking het officiële dodental op 3021 gesteld.

Centraal bij de herdenking in New York staat Ground Zero, waar de twee torens van het World Trade Center stonden voordat ze werden verwoest door terroristen. Vlak daarop kwam een derde vliegtuig neer op het Pentagon in Washington. Een vierde toestel stortte neer in Pennsylvania.

De namen van de 2792 mensen die omkwamen door de aanslag op het WTC worden voorgelezen. Familieleden van de slachtoffers in New York drongen er woensdag bij de autoriteiten op aan Ground Zero als gewijde plaats aan te wijzen.

Vice-president Dick Cheney zou aanvankelijk de herdenking in New York bijwonen. Het Witte Huis maakte woensdag bekend dat Cheney dit voornemen heeft laten varen. Voor zijn komst zouden zulke strenge veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen, dat daardoor het programma mogelijk zou worden verstoord.

President Bush begint 11 september met een herdenkingsdienst in een kerk vlak bij het Witte Huis en houdt een moment stilte op het grasveld voor de ambtswoning om 08.46 uur (14.46 uur Nederlandse tijd). Dat is het tijdstip waarop het eerste gekaapte vliegtuig zich twee jaar geleden in het World Trade Center boorde.

Later op de dag bezoekt de president militairen die gewond zijn geraakt in de oorlog tegen het terrorisme, waartoe hij onder meer de militaire acties in Afghanistan en Irak rekent.

(Bron: ANP/DPA/EFE)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief