Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Steeds groter deel inkomen echt nodig

15 sep 03

Nederlanders vinden dat zij een steeds groter deel van hun inkomen minimaal nodig hebben om rond te komen. Een op de acht huishoudens ontving in 2001 zelfs een inkomen dat lager was dan het noodzakelijk achtte. Dat blijkt uit een vergelijking over de jaren 1991-2001 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.

Ruim een kwart van de laagste inkomens verdient minder dan het noodzakelijk vindt, blijkt uit het onderzoek. Van de groep met de 20 procent grootste verdieners vindt nog altijd ruim 5 procent dat het netto-inkomen niet toereikend is.

In 2001 had een huishouden gemiddeld minimaal 16.600 euro nodig. Gecorrigeerd voor de inflatie is dit bedrag in tien jaar gestegen met 2400 euro. Dat is 17 procent. De toename van het besteedbaar inkomen is volgens het CBS minder groot. Het bureau schrijft de stijging van het noodzakelijk inkomen deels toe aan gestegen vaste lasten, zoals huren en verzekeringen. Die kosten bedroegen in 1999/2000 ongeveer 8500 euro. Dat was 1100 euro meer dan in 1991.

"Vooral in de eerste helft van de jaren negentig zijn huishoudens meer gaan uitgeven aan huur- en woonlasten'', zei CBS-onderzoeker H. Dirven in een toelichting. Voor de rest van de stijging van het noodzakelijk geachte inkomen heeft het CBS geen directe verklaring. "We weten uit ander, universitair onderzoek dat het noodzakelijke geachte inkomen stijgt naarmate het feitelijk inkomen toeneemt.''

Uit een maandag verschenen onderzoek van het bureau MarketResponse onder 750 huishoudens blijkt dat inmiddels ruim een op de drie gezinnen in de afgelopen drie maanden niet uitkwam met zijn netto-inkomen. Een kwart verwacht ook het komende jaar niet rond te komen, aldus het onderzoeksbureau uit Leusden.

De helft van de ondervraagden vindt dat de economische situatie in juni, juli en augustus verder is verslechterd. Tweederde verwacht dat het nog een jaar duurt eer het economisch herstel in Nederland doorzet. Ruim 30 procent denkt dat het dieptepunt van de recessie nog moet komen.

Door de economische teruggang heeft 40 procent van de huishoudens zijn eigen situatie zien verslechteren. Mensen kregen minder vergoedingen voor overwerk en ook omzet- en winstbonussen liepen terug.

Om toch aan geld te kunnen komen, spreken mensen vaker spaargeld aan of gaan zij extra werken, schrijft MarketResponse. Jongeren vinden sparen weer belangrijker, zijn voorzichtiger geworden met het lenen van geld en vinden het steeds belangrijker een goed pensioen op te bouwen.

Doordat een groter deel van het loon aan noodzakelijke posten opgaat, pakken mensen minder vaak een terrasje en gaan zij minder vaak uit eten. Uit eerdere cijfers van het CBS bleek al dat de horeca de klandizie ziet teruglopen. Ook dagtochtjes en vakanties worden nog eens tegen het licht gehouden, aldus het onderzoek.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief