Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Regeringsraad Irak buiten Bagdad bijeen

15 sep 03

Leden van de Iraakse regeringsraad hebben maandag voor het eerst buiten Bagdad vergaderd. Zij kwamen in Najaf bijeen om deze heilige stad te steunen. De belangrijkste moskee in Najaf werd 29 augustus getroffen door een bomaanslag die 83 mensen het leven kostte, onder wie de hoogste sjiitische geestelijke in Irak, ayatollah Mohammed Baqer al-Hakim.

De regeringsraad nam een resolutie aan waarin hij 29 augustus tot 'martelarendag' verklaarde om de slachtoffers van de aanslag te eren. Onder de ongeveer twintig deelnemers aan de vergadering was ook Mohammed Bahr al-Uloom, die zijn lidmaatschap van de door de Verenigde Staten ingestelde 25 leden tellende regeringsraad had opgeschort naar aanleiding van de aanslag.

Een van de leden van de regeringsraad, Raja Habib al-Khuzai, was maandag in de Spaanse hoofdstad Madrid. Daar haalde hij in een gezamenlijke persconferentie met minister Ana Palacio van Buitenlandse Zaken uit naar de Amerikaanse militairen in zijn land.

Hij beschuldigde hen ervan de Iraki's "met geweld en minachting'' te behandelen. Al-Khuzai zette het gedrag van de Amerikanen af tegen de "vriendelijke'' houding van de 1300 Spaanse militairen in Irak. Hij besprak met Palacio samenwerking met Spanje om de gezondheidszorg in zijn land te verbeteren.

(Bron: ANP/AFP/DPA)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief