Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Irak was massavernietigingswapens al 10 jaar kwijt'

17 sep 03

Irak heeft waarschijnlijk tien jaar geleden zijn massavernietigingswapens al vernietigd, maar president Saddam Hoessein wekte de suggestie dat hij ze nog wel had ter afschrikking. Dat heeft de voormalige VN-wapeninspecteur Hans Blix woensdag gezegd voor de Australische radio.

"Ik kom meer en meer tot de conclusie dat Irak, zoals het zelf ook volhield, bijna alles van wat het had in de zomer van 1991 heeft vernietigd'', aldus Blix. Als verklaring voor het feit dat Bagdad de suggestie wekte dat het nog wel over massavernietigingswapens beschikte, zei hij: "Je kan een bord ophangen met 'pas op voor de hond', zonder dat je een hond hebt''.

In 1991 vond het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Irak een geheim kernwapenprogramma. De IAEA besteedde vervolgens zeven jaar aan de ontmanteling van Iraks nucleaire capaciteit totdat zijn inspecteurs in 1998 het land uit werden gegooid. Volgens Blix waren de Verenigde Staten al op de hoogte van de mogelijkheid dat Irak geen massavernietigingswapens meer had. De Amerikaanse president Bush hield steeds vol dat de aanwezigheid van massavernietigingswapens een invasie van Irak rechtvaardigde.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief