Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aftocht De Ruiter met rumoer omgeven

17 sep 03

Weer heeft Henny de Ruiter een klus geklaard. Nu Ahold met een nieuwe bestuursvoorzitter dankzij een miljardenkrediet bij de banken orde op zaken kan stellen, trekt de 'supercommissaris' zich terug. Deze keer niet in de stijl van de man op de achtergrond, maar omgeven met veel rumoer. De kritiek kwam vooral van de aandeelhouders en ging met name over de beloning van Anders Moberg.

De president-commissaris (69) zal zich een ander afscheid hebben voorgesteld. De oud-topman van Shell zou volgens de regels pas volgend jaar zijn afgetreden wanneer hij zeventig wordt.

De Ruiter grossiert sinds zijn pensioen bij het olieconcern Shell in 1994 in commissariaten en werd wel de machtigste man van het Nederlandse bedrijfsleven genoemd. De zoon van een conducteur is toezichthouder bij veel grote bedrijven, zoals Aegon, Heineken. Hij stelde orde op zaken bij het staalconcern Corus. Achter de schermen hielp hij het bestuur bij een reorganisatie die duizenden staalarbeiders hun baan kostte.

Zo machtig als hij is, zo onbekend bleef hij bij het grote publiek. In spaarzame interviews liet hij weinig van zijn privéleven los. Afkomstig uit een hervormd nest was hij in zijn studiejaren aanhanger van de PvdA. Later werd de voorkeur VVD. Hij speelde in het Nederlandse volleybalteam. Hij was een van de oprichters van het Republikeins Genootschap, een select gezelschap dat Nederland liever ziet als republiek.

Als voorzitter van de raad van commissarissen leidde De Ruiter Ahold sinds de boekhoudfraude in februari aan het licht kwam door de eerste moeilijke maanden. Onder zijn leiding regelde het Zaanse concern een miljardenkrediet met de banken en haalde Ahold Anders Moberg binnen als opvolger voor de vertrokken Cees van der Hoeven.

Beleggers waren al ontevreden dat de fraude bij onder meer de dochter US Foodservice zo laat was opgemerkt, maar vooral het beloningspakket van Moberg kwam De Ruiter op forse kritiek te staan. De Zweed bleek 10 miljoen euro per jaar aan salaris en bonussen te hebben bedongen, wat leidde tot een verhit maatschappelijk debat in Nederland.

Al dagen werd de druk op De Ruiter groter om terug te treden, zowel van binnen als buiten. Eerder liet Moberg al in interviews doorschemeren dat mensen aan de top binnen het concern hun baan niet zeker waren. Daarmee gaf hij impliciet aan dat hij en niemand anders de leiding heeft op het hoofdkantoor in Zaandam.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief