Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Werkloosheid blijft hoog

17 sep 03

De werkloosheid in Nederland blijft onverminderd hoog. Over de maanden juni, juli en augustus waren er 414.000 werklozen. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar groeide de werkloze beroepsbevolking daarmee met 89.000 personen, zo blijkt woensdag uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Gedurende de afgelopen drie maanden was 5,4 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos, tegen 4,3 procent een jaar eerder. De groei van de werkloosheid deed zich volgens het CBS vooral in het begin van dit jaar voor.

Seizoensinvloeden maken dat de werkloosheid in de zomermaanden altijd hoger is. Exclusief deze invloeden komt het aantal werklozen uit op 401.000 mensen. Dat is vergeleken met de periode mei-juli van dit jaar 7000 lager.

De gemiddelde stijging van de werkloosheid per maand, berekend over de afgelopen zes maanden, komt uit op 11.000. Dit gemiddelde komt vooral voor rekening van de sterke stijging van het aantal werklozen begin dit jaar.

In de maanden juni, juli en augustus hadden bijna 7,2 miljoen mensen een baan van twaalf uur of meer per week. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar was er sprake van een daling met 19.000. De laatste maanden is de werkzame beroepsbevolking, exclusief seizoensinvloeden, redelijk stabiel. Het CBS zegt verder de indruk te hebben dat meer jongeren de stap van studie naar de arbeidsmarkt hebben uitgesteld met het oog op de hogere werkloosheid.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief