Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Topman Ahold versobert beloningsregeling

17 sep 03

Topman Anders Moberg van Ahold past zijn omstreden beloningspakket aan. De bestuursvoorzitter zei woensdag dat hij heeft geluisterd naar de kritiek in Nederland. Hij ziet af van de eerder afgesproken gegarandeerde ontslagvergoeding en een gegarandeerde bonusvergoeding. Beide worden nu gebaseerd op de omstandigheden en op de prestaties van de bestuursvoorzitter.

Moberg had 1,5 miljoen euro aan gegarandeerde bonus per jaar afgesproken. Die bonus wordt nu pas uitgekeerd wanneer de topman bepaalde afspraken heeft gehaald. Een woordvoerder van Ahold wilde in een toelichting niet zeggen welke criteria het concern daarvoor hanteert. Voor 2003 zijn inmiddels voorwaarden vastgesteld. Voor de komende jaren moeten die nog bepaald worden.

Moberg had bij zijn aantreden bij het supermarktconcern bedongen dat zijn salaris met bonussen, opties en aandelen kan oplopen tot 10 miljoen euro per jaar. Zijn vertrekregeling kan net zo hoog uitvallen. In eerste instantie was bij zijn vertrek twee een jaarsalaris en twee keer een een jaarbonus gegarandeerd. Die garantie is nu losgelaten. De vertrekpremie hangt af van de op dat moment geldende omstandigheden, aldus de woordvoerder.

Toen dat tijdens de aandeelhoudersvergadering begin september werd bekendgemaakt, brak een storm van kritiek los. "Het recente publieke debat in Nederland over mijn beloningspakket heeft mij zorgen gebaard'', zegt Moberg in een persverklaring.

Eerder wilde hij nog niets weten van kritiek. In diverse mediaoptredens liet Moberg blijken dat hij aan het roer kwam te staan van een onderneming waarvan veel nog onduidelijk en onzeker was. Dat billijkte in zijn ogen de hoge beloning. "Nu ik een paar maanden bij Ahold ben, heb ik inmiddels meer inzicht verworven in de onderneming.''

Voor Moberg is het debat nu voorbij. "Ik vertrouw erop dat mijn besluit over het beloningspakket het publieke debat zal beëindigen.'' De Zweed wil voortaan zijn energie wijden aan de taak waarvoor hij is aangenomen: van Ahold weer een bloeiende onderneming maken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief