Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Arafat bespreekt samenstelling nieuw kabinet

19 sep 03

De Palestijnse leider Arafat heeft donderdag met leden van zijn al-Fatah-beweging gesproken over de samenstelling van een nieuw Palestijns kabinet. Fatah gaat vijftien van de 23 ministers leveren, waarmee Arafat een grote stempel op het Palestijnse beleid kan (blijven) drukken. De resterende zetels zijn voor andere Palestijnse fracties en onafhankelijke functionarissen.

Een van de vermoedelijk nieuwe kabinetsleden heeft banden met Hamas en de Islamitische Jihad, aldus de interneteditie van de krant Haaretz. Volgens de krant heeft Fatah gepoogd om de radicale Hamas te bewegen deel te nemen aan het bestuur. Dat is tot dusver niet gelukt. Moussa Zabout, een sympathisant van de radicale groepen, heeft gezegd wel tot de regeerploeg te willen toetreden. Hij zou door premier Qurei voor de baan zijn gevraagd.

Het is niet duidelijk of Fatah zijn namenlijstje aan Qurei zal aanbieden als 'kandidatenlijst' of als een lijst waaraan de eerste minister niet meer mag tornen.

Mogelijk zal de premier, waarschijnlijk samen met Arafat, zijn kabinet begin volgende week presenteren. Qurei wilde aanvankelijk een 'crisiskabinet' formeren, maar dat zou zijn gestuit op een veto van Arafat en Fatah.

Arafat, door Israël vorige week bestempeld als een uit te weg te ruimen obstakel, bood woensdagavond nog een nieuw bestand aan. Israël verwierp eerder soortgelijke oproepen steevast. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shalom deed dat ook donderdag, maar president Katsav en minister van Infrastructuur Paritzsky waren minder afwijzend. Volgens beiden kan Arafat mogelijk een rol spelen bij het ontmantelen van radicale groepen als Islamitische Jihad en Hamas.

Arafat meldde donderdag alvast vooruitgang in besprekingen met deze extremistische organisatie over beëindiging van hun bloedige acties tegen de joodse staat. Islamitische Jihad is volgens Arafat bereid te praten over een nieuw bestand, met Hamas zijn nog besprekingen gaande. Beide groepen zegden eerder een zelf opgelegd bestand op. Er kwamen nieuwe zelfmoordaanslagen van Hamas, waarop Israël Hamasleden vogelvrij verklaarde.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief