Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Milosevic-proces toch onderbroken wegens ziekte verdachte

19 sep 03

Het proces tegen de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic kan vrijdag onverhoopt toch geen doorgang vinden in verband met de gezondheidstoestand van de verdachte. Dat bevestigde het kantoor van de woordvoerder van het Joegoslavië-Tribunaal donderdag.

Aanvankelijk stond er voor vrijdag een korte zittingsdag gepland. Tussen negen en twaalf uur zou de gedaagde de kans nog krijgen getuige David Harland aan de tand te voelen. Milosevic vroeg donderdagmiddag nog om een lang weekeinde aan de rechters omdat hij last had van een "onacceptabel hoge bloeddruk''. Hij wilde zowel vrijdag als maandag vrijaf krijgen.

De rechters besloten daarentegen dat er vrijdagochtend nog een korte zitting zou zijn om de getuigenis van de VN-functionaris Harland af te ronden. Later op de middag werd de zitting voor vrijdag echter alsnog afgelast. Ook de zitting van maandag gaat in ieder geval niet door.

Het proces tegen Milosevic dat in februari 2002 begon, is al veelvuldig onderbroken wegens ziekte van de verdachte, die zichzelf verdedigt. Het is al de twaalfde keer dat geplande zittingen geen doorgang kunnen vinden.

Eerder deze week klaagde Milosevic ook al bij de rechters over zijn hoge bloeddruk als gevolg van vermoeidheid. Dinsdag rondde rechter May daarom de zitting vroeger dan gebruikelijk af.

De Britse magistraat herinnerde Milosevic er toen aan dat de vermoeidheid een gevolg is van de zware taak die hij op zich heeft geladen, door zichzelf te verdedigen en zich halsstarrig niet door advocaten te laten vertegenwoordigen.

Milosevic weigert zijn verdediging aan een advocaat over te laten, omdat hij dan in zijn ogen het Joegoslavië-Tribunaal erkent. Het door de VN-Veiligheidsraad opgerichte tribunaal heeft volgens Milosevic geen enkel bestaansrecht in het internationale recht. Het dient volgens hem enkel als rechtvaardiging van de praktijken van anti-Servische mogendheden, die uiteindelijk voor het uiteenvallen van Joegoslavië verantwoordelijk waren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief