Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Demonstratie tegen bezuinigingen

20 sep 03

In Amsterdam wordt vandaag de eerste landelijke demonstratie gehouden tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. De betoging, die is georganiseerd door het actieplatform Keer het Tij, begon om 13.00 uur op de Dam. De organisatie rekent op zeker tienduizend deelnemers. Vanuit 25 steden in het hele land rijden bussen naar de hoofdstad.

Bij Keer het Tij zijn ruim 350 organisaties aangesloten, waaronder politieke partijen als de PvdA, GroenLinks en de SP, maar ook afdelingen van de FNV, reizigersorganisatie Rover en kerkelijke, milieu- en migrantenorganisaties.

De deelnemers kunnen op de Dam luisteren naar toespraken van onder anderen SP-fractievoorzitter Marijnissen, Femke Halsema van GroenLinks en CAO-coördinator Agnes Jongerius van de FNV. Vervolgens lopen de betogers door de Amsterdamse binnenstad naar het Museumplein. Daar begint in de middag een manifestatie met debatten en muziekoptredens.

Keer het Tij noemt het kabinet 'het meest asociale in de afgelopen decennia', en hekelt de 'afbraak' van de verzorgingsstaat en de gezondheidszorg. Ook het buitenlandse beleid van Balkenende II vindt geen genade in de ogen van de organisatoren. Volgens Keer het Tij laat het kabinet teveel zijn oren hangen naar 'het neoliberale beleid van instellingen als het IMF en de WTO, alsmede de oorlogspolitiek van Bush'.

De politie van Amsterdam laat bij de demonstratie een 'vredesdetachement' van dertig tot vijftig agenten meelopen om een oogje in het zeil te houden. De Mobiele Eenheid is niet aanwezig, maar is wel op afroep beschikbaar in het geval het protest uit de hand loopt.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief