Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onenigheid blijft na Europese Irak-top

20 sep 03

De leiders van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zijn er op hun top in Berlijn niet in geslaagd hun meningsverschillen over de toekomst van Irak te overbruggen. Wel zijn ze het erover eens dat de VN een sleutelrol moet krijgen in het land, en dat de macht zo snel mogelijk in handen moet komen van de Iraakse bevolking.

Het grote geschilpunt blijft de termijn waarbinnen dat moet gebeuren. De Franse president Chirac eist dat de Amerikanen "binnen enkele maanden" de macht overdragen aan de Iraakse regeringsraad. Maar dat is voor Washington onbespreekbaar. De VS wil weliswaar uiteindelijk een souvereine regering in Irak, maar niet eerder dan in de loop van volgend jaar. De Britse premier Blair steunt dat standpunt.

Volgens de Duitse bondskanselier Schröder, die de top in Berlijn had georganiseerd, moeten nadere discussies plaatsvinden in de VN-Veiligheidsraad, waarvan ook Duitsland op dit moment lid is. Daar ligt een Amerikaanse ontwerpresolutie op tafel die voorziet in een VN-mandaat voor een multinationale macht in Irak, onder Amerikaans bevel.

Volgende week wordt een groot aantal wereldleiders verwacht in New York ter gelegenheid van de jaarlijkse bijeenkomst van de Algemene Vergadering. De kans is groot dat dan knopen worden doorgehakt. Veel hangt af van de toespraak die president Bush in New York zal houden. Hij zal naar verwachting uitgebreid ingaan op Irak en de Amerikaanse plannen met dat land.

De top in Berlijn was de eerste tussen Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland sinds de Irak-oorlog. De verhouding tussen de drie landen verkilde toen Frankrijk en Duitsland zich openlijk verzetten tegen de aanval op Irak. Groot-Brittannië, de grootste bondgenoot van de VS, steunde de oorlog in Irak samen met een aantal andere EU-landen.

Of de bijeenkomst het ijs heeft gebroken, is de vraag. Waarnemers wezen erop dat de handdruk waarmee Schröder Blair begroette, een stuk koeler was dan de joviale klap op de schouder waarmee hij president Chirac welkom heette.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief