Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Johan Stekelenburg (61) overleden

22 sep 03

Johan Stekelenburg is overleden. De prominent PvdA'er, oud-vakbondsleider en burgemeester van Tilburg leed aan slokdarmkanker. Hij is 61 jaar geworden.

Afgelopen week legde Stekelenburg zijn werkzaamheden neer om al zijn energie te kunnen gebruiken om zijn behandeling te doorstaan, zei een gemeentewoordvoerder. In januari had Stekelenburg een operatie ondergaan. Hij herstelde aanvankelijk, maar daarop volgde een terugslag. Er werden nieuwe tumoren gevonden die met chemotherapie werden behandeld. In mei ging de burgemeester weer aan het werk.

Stekelenburg, geboren in Maarssen, werd in 1997 burgemeester van Tilburg. In januari dit jaar werd hij, evenals burgemeester Job Cohen van Amsterdam, benaderd als kandidaat-premier voor de PvdA, mochten de sociaal-democraten de premier mogen leveren. Hij zag daar vanwege zijn ziekte vanaf.

Voor zijn tijd in Tilburg had hij landelijke bekendheid verworven met zijn vakbondswerk, vooral als voorzitter van de FNV. Na zijn studie personeelswerk vervulde hij tussen 1966 en 1988 verschillende functies bij de Metaalbedrijfsbond NVV in Friesland, de industriebond FNV in Arnhem, Den Haag en Rotterdam.

In 1984 klom hij op tot lid van het Federatiebestuur van de FNV. In 1988 volgde hij Wim Kok op als voorzitter van Nederlands grootste vakcentrale. De charismatische Stekelenburg leidde de FNV negen jaar lang en werd het gezicht van de vakcentrale.

Als burgemeester van Tilburg volgde Stekelenburg 'straatvechter' Gerrit Brokx op, die veel voor de stad had weten te bereiken. De nieuwe burgemeester, door Tilburgers kortweg 'De Stekel' genoemd, zette zich voor honderd procent in voor de stad.

Op zijn lijstje bereikte resultaten in Tilburg staat niet veel spectaculairs, maar de socialist lanceerde wel een aantal opvallende ideeën, zoals het plan om koffieshops legaal te bevoorraden. De laatste maanden was hij vooral in het nieuws met zijn voornemen de criminaliteit onder Antilliaanse jongeren keihard aan te pakken.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief