Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zelfmoordaanslag bij VN-gebouw Bagdad

22 sep 03

Door een zelfmoordaanslag op een parkeerplaats in de buurt van het VN-hoofdkwartier in Bagdad zijn twee mensen om het leven gekomen: een Iraakse politieman en de dader. Zeker negentien mensen raakten gewond. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse leger gezegd.

Op ongeveer 250 meter afstand van het Canal Hotel, waar de Verenigde Naties hun hoofdkwartier hebben, hield de politieman een auto aan toen deze ontplofte.

Bij een zelfmoordaanslag op dit hotel kwamen vorige maand 22 mensen om en er vielen meer dan honderd gewonden. Onder de doden was de speciale VN-gezant voor Irak, de Braziliaan Viera de Mello. De VN heeft na die aanslag het aantal medewerkers in Irak sterk beperkt.

Onder Amerikaanse militairen, die sinds de aanslag meehelpen met de beveiliging van het gebouw, zijn geen slachtoffers gevallen. Zes auto's die op de parkeerplaats stonden, zijn verwoest.

De aanslag komt aan de vooravond van de jaarlijkse bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York waar de situatie in Irak wordt besproken. Deze bijeenkomst wordt bijgewoond door een delegatie van de door Washington ingestelde Iraakse regeringsraad.

Zaterdag werd Aquila al-Hashimi, een lid van de regeringsraad, neergeschoten. Ze verkeert nog in kritieke toestand.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief