Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Grote obstakels voor Camilla en Charles

30 mrt 05

Prins Charles en Camilla Parker Bowles zijn een lange weg gegaan, voordat ze elkaar op 9 april in het stadhuis van Windsor het ja-woord geven. De Britse kroonprins en zijn grote liefde doorstonden grote crises en waren menigmaal het mikpunt van nationale spot.


Charles ontmoette Camilla Shand voor het eerst in 1970. De vonk sloeg over, maar Charles gaf zijn carrière bij de marine voorrang. Hoewel Camilla daarop trouwde met Andrew Parker Bowles, bloeide de liefde tussen de twee weer op.

Aan de vooravond van zijn huwelijk met Diana Spencer zette Charles opnieuw een punt achter de relatie. Charles en Diana vormden een liefdeloos paar en na de geboorte van hun zoons William en Harry hervatte hij zijn verhouding met Camilla. Dat die relatie uiterst intiem was, bleek in 1992 uit opnames van een telefoongesprek tussen de twee.

Charles bekende dat hij in een volgend leven Camilla's slipje of tampon zou willen zijn. De opnames, die breed in de Britse roddelpers werden uitgemeten, betekenden het einde van zowel Camilla's huwelijk met Andrew Parker Bowles als dat van de prins en Diana.

De kroonprins werkte daarna voorzichtig aan de publieke acceptatie van Camilla. Al die pogingen moesten in 1997 abrupt werden stopgezet na de dramatische dood van Diana en haar vriend Dodi al-Fayed. Zij kwamen om door een auto-ongeluk in Parijs. Het kostte Charles en zijn geliefde zes jaar voordat ze de volgende stap durfden te zetten: Camilla kreeg in 2003 de beschikking over enkele vertrekken in de Londense residentie van de kroonprins, Clarence House.

De aankondiging van hun huwelijk in februari had het einde moeten betekenen van de jarenlange worsteling met de publieke opinie. Waar de organisatie van Charles' huwelijk met Diana echter een goedgeoliede machine was, volgden de problemen voor de kroonprins en Camilla zich de afgelopen weken in rap tempo op. Trouwen in de kerk kan niet, omdat zowel Charles als Camilla zijn gescheiden en Andrew Parker Bowles nog in leven is.

Een burgerlijke ceremonie, gevolgd door een kerkelijke inzegening, moest uitkomst bieden. Juristen wezen prompt op een huwelijkswet uit de negentiende eeuw, die voor leden van het koningshuis alleen een kerkelijk huwelijk mogelijk maakt. De hoogste ambtenaar van de burgerlijke stand in Engeland meldde begin maart inderhaast dat die huwelijkswet buiten werking is gesteld door het Europese mensenrechtenverdrag.

Het oorspronkelijke plan om in het kasteel van Windsor te trouwen, kon niet doorgaan. Daarvoor bleek een speciale vergunning nodig te zijn, die Britten van alle rangen en standen de kans zou geven drie jaar lang het favoriete buitenverblijf van koningin Elizabeth als trouwlocatie te gebruiken.

Daarop kozen Charles en Camilla voor een ceremonie in de Guildhall in Windsor. Het gemeentehuis wordt in de Britse media aangeduid als een zaaltje met klapstoeltjes, die bovendien naast een vestiging van McDonalds ligt. In werkelijkheid is het gebouw een ontwerp van de vermaarde Engels architect Sir Christopher Wren. Omdat de Guildhall een openbaar gebouw is, is de koninklijke bruiloft wel toegankelijk voor publiek.

De grootste smet op de organisatie van het huwelijk kwam van koningin Elizabeth en prins Philip. Hun beslissing om niet in de Guildhall aanwezig te zijn, wordt in het hele land gezien als een regelrechte belediging aan het adres van hun zoon en vooral hun aanstaande schoondochter. Volgens Buckingham Palace wil Elizabeth de aandacht niet van het bruidspaar afleiden en respect tonen voor de kleinschaligheid die het bruidspaar nastreeft.

Charles' ouders zijn wel bij de kerkelijke inzegening. Overigens is de rest van de koninklijke familie wel aanwezig als Charles en Camilla het ja-woord uitspreken. Hun zonen prins William en Tom Parker Bowles zijn getuigen.

En dan is er nog de kwestie van Camilla's aanspreektitel wanneer haar echtgenoot koning Charles III wordt. Bij de aankondiging van de verloving verzekerde Clarence House dat ze geen koningin zou worden, maar door het leven zal gaan als prinses-gemalin. De regering bekende echter dat alleen een wetswijziging kan voorkomen dat ze de hoogste titel krijgt: koningin Camilla.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief