Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Excuus Verdonk over fout bij advies landsadvocaat

23 sep 03

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie heeft de Tweede Kamer haar excuses aangeboden over haar vergissing met het advies van de landsadvocaat over de pardonregeling voor asielzoekers.

Verdonk had vorige week in de Tweede Kamer gezegd dat het advies positief was, maar de landsadvocaat was juist kritisch ten aanzien van de juridische uitvoering van de regeling. Ze meldde haar vergissing dinsdag, voordat het laatste debat over de pardonregeling begon. In die brief schrijft ze overigens dat er wel degelijk een juridische grondslag voor de regeling bestaat.

De linkse oppositiepartijen waren verontwaardigd over zo'n cruciale fout en wilden alsnog zelf het advies hebben. Verdonk bleef dat weigeren. "Ik zie daar geen reden voor en het is niet gebruikelijk. Het advies heb ik samen met andere juridische adviezen in mijn overweging betrokken."

Verdonk kwam de Kamer enigszins tegemoet door uitgeprocedeerde asielzoekers ook op hun 'schrijnende situatie' te gaan bekijken om hen eventueel een verblijfsvergunning te verlenen. Zij kan haar discretionaire bevoegdheid daarvoor gebruiken. Die bevoegdheid had zij al maar Verdonk zei vorige week dat ze die niet op uitgeprocedeerden wilde toepassen. De inherente afwijkingsbevoegdheid, ook voor schrijnende gevallen, geldt alleen voor mensen die nog in procedure zijn.

De PvdA deed opnieuw een indringend beroep op het CDA en de VVD om alsnog te komen tot een ruimere pardonregeling. Pakweg 2200 mensen hebben baat bij de regeling maar velen instanties, waaronder de gemeenten, hebben ruim 6000 mensen op het oog die hier al langer dan vijf jaar zijn. Ook de PvdA, SP, LPF, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP zijn daarvoor.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief