Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Van Aartsen neemt Hirsi Ali in bescherming

24 sep 03

VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen vindt dat fractiegenoot Ayaan Hirsi Ali 'een punt heeft' met haar opmerking dat het integratie-onderzoek van de commissie-Blok niet objectief is. Hirsi Ali zei dat vandaag voor het Radio 1 Journaal.

Volgens Hirsi Ali zitten er mensen in de commissie die zelf nauw betrokken waren bij het integratiebeleid. "Zij kunnen dus geen onafhankelijk oordeel vellen." Fractieleider Van Aartsen is minder uitgesproken, maar deelt de kritiek van zijn fractiegenote in grote lijnen. "Ik denk dat Ayaan een punt heeft als ze zegt dat het vreemd is dat een commissie een instituut heeft ingehuurd dat jarenlang bij het integratiebeleid betrokken is geweest", aldus de fractievoorzitter. "Je mag daar best een vraagteken bij zetten."

Commissievoorzitter Blok en Tweede-Kamervoorzitter Weisglas, ook partijgenoten van Hirsi Ali, zijn minder te spreken over de uitspraken van het Kamerlid. "Ze schendt de spelregels van de Tweede Kamer. Hirsi Ali spreekt voor haar beurt. Een gefundeerd oordeel is pas mogelijk als het onderzoek klaar is", aldus Blok. Ook Weisglas vindt dat ze had moeten wachten tot de presentatie van het eindrapport.

Van Aartsen doet de kritiek van Blok en Weisglas af als 'Haags Theater'. Volgens de fractieleider constateert Hirsi Ali dat het integratiebeleid is mislukt. "Dat is niks nieuws, want dat hebben vele VVD-Kamerleden al gezegd, en ik ook. Dan had ik eigenlijk vorige week ook niet mogen zeggen dat de tijd van studies en nog eens nadenken voorbij is." Hij stelt dat de commissie de kwestie nu verder moet bekijken. "Wij zullen te zijner tijd de commissie als ze met haar conclusies komt hierop beoordelen."

Met haar opmerkingen sloot Hirsi Ali zich aan bij het SP-Kamerlid Lazrak, die vorige week om deezelfde reden uit de commissie stapte. Beiden wezen in dat verband met de beschuldigende vinger naar directeur Duyvendak van het Verwey-Jonkerinstituut. "Duyvendak zegt dat het beleid niet heeft gefaald, maar dat is juist wel zo", aldus Hirsi Ali.

Volgens Hirsi Ali is het falen vooral te wijten aan onderzoekers als die van het Verwey-Jonkerinstituut. Duyvendak had deelname aan het onderzoek had moeten weigeren, om zo de eigen integriteit niet ter discussie te stellen, zei de politica.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief