Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Instituut maakt rapport integratiebeleid openbaar

25 sep 03

Het Verwey Jonker Instituut gaat het rapport openbaar maken, waarover de afgelopen dagen in de Tweede Kamer ophef is ontstaan.

Het gaat om een conceptrapport dat het instituut heeft gemaakt in opdracht van de Kamercommissie die onderzoek doet naar het integratiebeleid. Dat heeft voorzitter en Tweede-Kamerlid Blok van de onderzoekscommissie woensdagavond bekendgemaakt. Na SP-Kamerlid Lazrak hekelde woensdag ook zijn VVD-collega Hirsi Ali de opdracht aan het Hilda Verwey-Jonker Instituut, omdat dat de overheid jarenlang heeft geadviseerd. VVD-fractievoorzitter Van Aartsen deelde die kritiek. Lazrak stapte om die reden uit de commissie.

Hirsi Ali, woordvoerster integratie van de VVD-fractie, maakt daar geen deel van uit. Hirsi Ali richtte haar pijlen met name op directeur Duyvendak van het instituut. "Hij heeft altijd uitgesproken ideeën gehad en adviezen gegeven over integratie", weet Hirsi Ali. Duyvendak had volgens de VVD-politica deelname aan het onderzoek "moeten weigeren om te voorkomen dat zijn integriteit ter discussie komt te staan".

Hirsi Ali erkende dat ze voor haar beurt sprak, omdat ze als Kamerlid ook moet oordelen over het eindresultaat van de commissie. "Ik hoor me hier nu eigenlijk niet over uit te spreken." Commissie-voorzitter Blok en voorzitter Weisglas van de Tweede Kamer, partijgenoten van Hirsi Ali, onderschreven dat. "Ze schendt de spelregels van de Tweede Kamer. Op dit moment reageert ze op geruchten. Een gefundeerd oordeel is pas mogelijk als het onderzoek klaar is", aldus Blok. Maar volgens Van Aartsen heeft Hirsi Ali nog geen conclusie getrokken en wacht ze op het eindrapport.

Volgens de commissie is bij het verlenen van de opdracht aan het Verwey-Jonker Instituut gekeken of het de afgelopen vijf jaar opdrachten heeft aangenomen van het Rijk en of het betrokken is geweest bij de ontwikkeling van het integratiebeleid. Daarvan was geen sprake. Commissievoorzitter Blok erkende woensdagavond in NOVA dat de ophef het aanzien van het integratieonderzoek wel enige schade heeft toegedaan. Maar hij verwachtte deze in de loop van het openbare onderzoek nog wel te kunnen herstellen.

De commissie praat in het openbaar met bewindspersonen, betrokkenen, maar ook met de mensen om wie het gaat. GroenLinks-Kamerlid Van Gent, lid van de Kamercommissie integratiebeleid, noemde de ontstane ophef 'jammer'. "De commissie is nog volop bezig. Het is jammer dat sommigen nu al conclusies trekken."

Zij wees er op dat de hele Kamer destijds akkoord is gegaan met de opdracht aan het Verweij-Jonker Instituut. De SP'er Lazrak is inmiddels vervangen door partijgenoot Vergeer. Door ziekte heeft zij nog niet actief deel kunnen nemen aan de verhoren die de commissie afneemt. De SP liet weten dat Vergeer nog voor onbepaalde tijd thuis blijft.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief