Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Werkgelegenheid Schiphol niet in gevaar bij alliantie KLM'

26 sep 03

De Centrale Ondernemingsraad van Schiphol gaat ervan uit dat een alliantie tussen KLM en Air France geen gevolgen heeft voor de werkgelegenheid bij de luchthaven. De COR kan zich niet voorstellen dat de staat, grootaandeelhouder van Schiphol, de huidige positie van het vliegveld opoffert. Dat zei de voorzittervan de raad, L. Oude Weernink, vrijdag.

Oude Weernink vertegenwoordigt de 2000 medewerkers van deSchiphol Group, de uitbater van de luchthaven. Het kabinet is intensief betrokken bij de gesprekken tussen Air France en KLM. De belangen van Schiphol en KLM mogen bij een alliantie niet worden verkwanseld, omdat ze beide zeer belangrijk zijn voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid.

Voorzover bekend is het kabinet nog niet akkoord gegaan met de plannen van de luchtvaartmaatschappijen. Het onderwerp staat vrijdag wel op de agenda van de ministerraad.

Schiphol-topman G. Cerfontaine heeft al een aantal gesprekken met de KLM-directie en de onderhandelaar van de staat gehad om de positie van Schiphol uit te leggen. De luchthaven heeft meerdere scenario's klaarliggen waarin de verschillende gevolgen van een samenwerking worden beschreven, zei een woordvoerster van Schiphol vrijdag.

De aanstaande intensieve alliantie tussen KLM en Air France leeft behoorlijk onder het Schiphol-personeel, zei Oude Weernink."KLM en Schiphol zijn met elkaar verweven door een jarenlange samenwerking. KLM heeft mede het gezicht bepaald van de luchthaven. Het is de vraag op welke manier deze relatie wordt voortgezet."

Bedrijvenonderzoeker P. Lakeman van SOBI heeft berekend dat Schiphol flink moet inleveren bij een alliantie. Overstappers zullen naar het vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs verdwijnen, omdat daar voldoende ruimte is. Daardoor zullen de winsten van Schiphol halveren.

De verwachting is dat KLM en Air France een houdstermaat-schappij oprichten, waaronder ze als werkmaatschappijen actief zullen zijn. Gebaseerd op de beurswaarde van de bedrijven krijgt KLM een belang van ongeveer 17 procent in deze holding.

KLM en Air France zullen mogelijk volgende week al een alliantie bekendmaken. De Franse luchtvaartmaatschappij heeft maandag overleg met de vakbonden. Het bestuur van het Italiaanse Alitalia komt op dezelfde dag bijeen om over de samenwerking te praten. Deze luchtvaartmaatschappij wil graag bij een alliantie tussen haar huidige partner Air France en KLM betrokken worden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief