Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Britse demonstratie tegen Irak-beleid

27 sep 03

In de Britse hoofdstad Londen zijn ruim tienduizend mensen de straat op gegaan voor een anti-oorlogsdemonstratie. Ze eisten dat de Britse en Amerikaanse troepen uit Irak worden teruggetrokken.

De protestmars voerde van Hyde Park naar Trafalgar Square, waar filmmaker Ken Loach, vakbondsleider Bob Crow en voormalig Labour-parlementslid Tony Benn de menigte toespraken. De demonstratie werd georgansieerd door de Stop de oorlog coalitie en had als motto 'geen leugens meer, geen oorlog meer'.

Volgens een woordvoerder van de coalitie heeft het Hutton-onderzoek naar naar de zelfmoord van de Britse wapendeskundige David Kelly aangetoond dat de oorlog in Irak "een valse oorlog" was. "Mensen zijn daar erg boos over." De commissie Hutton komt in november met haar eindrapport

De demonstranten droegen spandoeken mee met teksten als 'Blair moet weg' en 'Britse troepen uit Irak'. De demonstratie is de vijfde protestactie dit jaar tegen de deelname van Britse troepen aan de invasie van Irak en de eerste sinds de val van het regime van Saddam Hoessein.
Een protestmars in februari trok nog zo'n een miljoen demonstranten. Met de actie van vandaag willen de betogers een signaal afgeven aan de Labour-partij die vanaf morgen haar jaarlijkse partijbijeenkomst houdt.

Ook in andere Europese steden ging betogers de straat op om de terugtrekking van Britse en Amerikaanse troepen uit Irak te eisen. Net als in Londen was de opkomst lager dan bij de demonstraties eerder dit jaar. Zo gingen in Athene ongeveer tweeduizend demonstranten de straat op, terwijl in Berlijn vierhonderd mensen naar de Rijksdag togen om hun onvrede kenbaar te maken met de bezetting van Irak en hun steun uit te spreken aan de Palestijnen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief