Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS vraagt uitlevering al-Qaeda-verdachten

27 sep 03

De VS heeft Nederland om de uitlevering gevraagd van drie personen die banden zouden hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda. Dat meldt de Volkskrant.

Een woordvoerster van de Amsterdamse rechtbank heeft bevestigd dat om de uitlevering van twee genaturaliseerde Nederlanders is gevraagd. Ze wilde niet zeggen waarom de twee worden gezocht.

Het is niet eerder voorgekomen dat Nederland een verzoek krijgt om onderdanen uit te leveren op verdenking van steun aan al-Qaeda.Twee van de verdachten zijn genaturaliseerde Nederlanders, de derde is illegaal in Nederland. Afgelopen dinsdag hield de rechtbank de zaak aan voor nader onderzoek.

De verdachten werkten volgens de Volkskrant in een Amsterdams belhuis en zouden bevriende al-Qaeda- leden telecommunicatiediensten hebben geleverd. Het doel was wereldwijd te communiceren zonder sporen achter te laten.

Het onderzoek was een initiatief van de Amerikaanse justitie. Begin dit jaar kreeg Nederland een verzoek om rechtshulp en een uitleveringsverzoek.

De drie belhuis-medewerkers werden opgepakt, maar de twee Nederlandse verdachten zijn inmiddels weer vrijgelaten. De buitenlandse verdachte zit nog vast omdat hij illegaal in Nederland is.

Volgens de Volkskrant wil de rechtbank het bewijs zien alvorens een oordeel te vellen. Dat bewijsmateriaal bestaat onder meer uit duizenden afgeluisterde telefoongesprekken. De rechters willen alle taps afluisteren, wat weken kan duren.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief