Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuw Palestijns kabinet bijna rond

28 sep 03

De nieuwe Palestijnse regering is zo goed als rond. De Fatah-beweging van de Palestijnse president Arafat heeft 23 van de 26 kabinetsleden goedgekeurd. In de nieuwe Palestijnse regering zullen verschillende politieke vrienden van Arafat zitting nemen. Mohammed Dahlan, die de steun van Israël en de VS had, valt buiten de boot.

De samenstelling van het nieuwe kabinet lijkt erop te wijzen dat de pogingen van Israël en de Verenigde Staten om Arafat op een zijspoor te zetten zijn mislukt. Niet alleen legde premier Qurei zijn beoogde kabinetsleden aan Arafat voor, alvorens ze aan de Fatah-beweging te presenteren, het kabinet bevat ook vele Arafat-getrouwen.

Zo zullen Yasser Abed Rabbo en Saeb Erekat plaatsnemen in de regering. Nasser Yousef, die gezien wordt als een trouwe bondgenoot van Arafat, is de beoogde minister van Binnenlandse Zaken en zal dus de veiligheidstroepen onder zijn hoede krijgen.

In de regering zijn naast Fatah ook enkele kleinere Palestijnse groeperingen vertegenwoordigd. De Hamas-beweging en de Islamitische Jihad bleven echter bij zijn weigering om tot een kabinet toe te treden.

Israël heeft de afgelopen weken steeds laten weten niet met een kabinet dat door Arafat wordt gecontroleerd te zullen onderhandelen. Tegelijkertijd zei de Israëlische premier Sharon in een interview dat hij premier Qurei op zijn daden zal beoordelen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief