Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Turkse vader doodt dochter uit eerwraak

29 sep 03

De 18-jarige Zarife uit Almelo blijkt op 12 augustus door haar Turkse vader met een jachtgeweer om het leven te zijn gebracht. Vader en dochter hadden al lange tijd ruzie over de traditionele opvoeding.

De vader vond dat Zarife door haar gedrag de familie te schande maakte. Dat heeft de politie Twente zondag bevestigd. De gemoederen liepen eerder dit jaar al zo hoog op dat Zarife naar een blijf-van-mijn-lijfhuis vluchtte. Eind juni leken de verhoudingen weer enigszins genormaliseerd en ging Zarife met haar vader mee op vakantie naar Turkije. Daar is ze om het leven gebracht. De vader is in Turkije aangehouden en zit in voorarrest.

De politie Twente was al geruime tijd op de hoogte van de spanningen binnen het gezin. Zij heeft volgens een woordvoerster een aanzienlijk dossier over de problemen in het gezin. De meeste contacten verliepen via de wijkagent. Uit het oogpunt van privacy wil de politie verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan.

Zarife was leerling van het ROC Twente Plus. De school wil dat er een openbaar debat komt over eerwraak. Sectordirecteur Krikke: "Je kunt niet langer spreken van een incident".

Krikke is sinds 1990 directeur aan het ROC in Almelo. In die periode hebben volgens hem ten minste drie allochtone leerlingen te maken gehad met ernstig geweld vanwege culturele conflicten met hun familie. Eén meisje heeft vervolgens zelfmoord gepleegd, een andere is gevlucht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief