Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikaans protest tegen bezetting Irak

29 sep 03

In de Verenigde Staten hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de Amerikaanse bezetting van Irak. In Los Angeles werd de grootste demonstratie gehouden. Daar waren 3000 mensen op de been. "George Bush, Uncle Sam, Irak wordt jullie Vietnam", klonk het op Sunset Boulevard.

De betogers zijn bang voor een tweede Vietnam en riepen president Bush daarom op de troepen uit Irak terug te trekken. In de stoet liepen zowel oorlogsveteranen als ouders met kinderenwagens mee en ouders van militairen die in Irak zijn omgekomen. Door de straten werden doodskisten geduwd. Ook in San Francisco, New York en Boston werd betoogd.

Eén van de personen die deelnamen aan het protest in Los Angeles was Ron Kovic, de schrijver van Born on the Fourth of July, die tijdens de Vietnam-oorlog zwaargewond raakte. "Dezelfde regering die er verantwoordelijk voor is dat ik verlamd ben geraakt en in deze rolstoel terecht ben gekomen, vermoordt nu Amerikaanse en Iraakse jongens", lichtte hij zijn aanwezigheid toe.

Er werd niet alleen geprotesteerd tegen de bezetting van Irak. Ook Israël werd opgeroepen om de Palestijnen een eigen staat te geven. Het protest in Los Angeles was de eerste demonstratie sinds de val van het regime van Saddam Hoessein.

In het afgelopen weekeinde waren er ook betogingen in Athene, Parijs, Berlijn, Istanbul, Stockholm en Oslo. In Europa was de grootste demonstratie in Londen, waar zo'n 10.000 mensen de straat opgingen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief