Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ben Bot aanvaardt ministerspost

30 sep 03

Oud-ambassadeur Ben Bot heeft het verzoek van premier Balkenende om toe te treden tot het kabinet 'met zeer groot enthousiasme' aanvaard. Hij zei dat na afloop van een gesprek met de premier. Bot neemt het ministerschap begin december over van Jaap de Hoop Scheffer, die secretaris-generaal van de NAVO wordt.

Bot liet verder weten al zijn krachten in het uitoefenen van zijn nieuwe functie te zullen stoppen. Inhoudelijk ging hij nauwelijks in op zijn benoeming. Behalve dan dat hij alle vertrouwen heeft in een goede samenwerking met premier Balkenende.

Op 3 december wordt Bot officieel benoemd door koningin Beatrix. De Hoop Scheffer wil tot die tijd aanblijven als minister, omdat hij op 1 en 2 december nog de jaarlijkse ministeriële conferentie van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) wil voorzitten.

Bot, die eerder dit jaar met pensioen ging, dankt zijn nieuwe functie vooral aan zijn grote ervaring in Brussel. Hij was tien jaar de hoogste Nederlandse diplomaat bij de Europese Unie. Zijn Brusselse ervaring zal van pas komen als Nederland volgend jaar een half jaar lang voorzitter is van de EU. Een ander voordeel is dat hij vanwege zijn grote kennis geen lange inwerkperiode nodig zal hebben.

Toen de benoeming van De Hoop Scheffer als NAVO-secretaris-generaal bekend werd, werd Bot direct genoemd als de nieuwe minister. Zijn eigenzinnigheid had zijn benoeming nog in de weg hebben kunnen staan. Een aantal mensen vroeg zich hardop af of hij wel goed met Balkenende kan samenwerken.

Een andere naam die de afgelopen week veel genoemd werd was die van CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen. Hij had de post van minister van Buitenlandse Zaken waarschijnlijk graag vervuld. Maar het CDA zag hem liever niet gaan als fractievoorzitter, omdat er geen geschikte opvolger voorhanden was.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief