Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen hoop meer op overlevenden ketel

30 sep 03

De vier mannen die nog in de stoomketel van de Amercentrale vastzitten, zijn opgegeven. Volgens burgemeester Meijer van Geertruidenberg zijn alle opties om de vier nog levend uit de ketel te halen bekeken en als onuitvoerbaar bestempeld. Eerder vandaag werd het lichaam van een vijfde slachtoffer geborgen.

Meijer noemde het besluit om de reddingswerkzaamheden te staken de moeilijkste uit zijn loopbaan als burgemeester. De vier mannen, een Amerikaan en drie Turken, bevinden zich vermoedelijk op een hoogte van tien tot twintig meter. Het zal naar verwachting een week duren voordat het puin geruimd is en de slachtoffers gevonden zijn.

Rond het middaguur werd bekendgemaakt dat de man die gisteren nog een teken van leven gaf, was overleden. Het gaat om de 45-jarige David Lee Pope uit de Amerikaanse staat Missouri. Vannacht wisten hulpverleners nog een onderhoudsmedewerker uit de stoomketel te bevrijden. De 19-jarige Turkse man werd om 03.30 uur levend via een gat in de zijwand op 21 meter hoogte uit zijn benarde positie gehaald.

De man heeft enkele botbreuken opgelopen, maar zijn gezondheidstoestand is verder stabiel. Hij is ter observatie in het ziekenhuis opgenomen. Om de man te redden, moesten reddingswerkers abseilend in de ketel eerst de steigerresten boven hem met staalkabels stabiliseren.

Twee Amerikanen werden zaterdagnacht al uit hun benarde situatie bevrijd en naar het ziekenhuis vervoerd. Een van hen had slechts lichte verwondingen en is ondertussen uit het ziekenhuis ontslagen. Ook met de ander gaat het naar omstandigheden goed.

De slachtoffers kwamen zaterdagnacht even na 01.00 uur ten val toen de steiger het begaf. De acht mannen waren aan het gritstralen om de ketel, die buiten gebruik was, schoon te maken. Ze horen bij een extern bedrijf dat door Essent was ingehuurd voor de onderhoudsoperatie, die om de paar jaar nodig is. Een groep zat boven in de ketel, de andere onderin, toen de 65 meter hoge steiger waarop ze stonden door onbekende oorzaak van onderaf instortte.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief