Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Air France neemt KLM over

30 sep 03

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France neemt KLM over door aandelenruil. Dat hebben beide bedrijven vanmorgen bekendgemaakt na een nacht van overleg. Er wordt een nieuwe maatschappij gevormd onder de naam Air France-KLM.

In de nieuwe houdstermaatschappij krijgen de aandeelhouders Air France een belang van 37 procent en KLM negentien procent. Het belang van de Franse staat loopt terug van 54 naar 44 procent. Door de alliantie wordt KLM 784 miljoen euro waard. Air France waardeert het aandeel van de Hollandse luchtvaarmaatschappij op 16,74 euro per stuk. Dat is veertig procent meer dan de beurswaarde van maandag. Toen lag de slotkoers KLM op 11,96 euro.

De nieuwe alliantie verwacht vanaf het vijfde jaar tussen 385 en 495 miljoen euro winst te boeken door de synergie. De directie van KLM heeft aangekondigd dat het door de overname vijfhonderd banen schrapt. Dit gebeurt via natuurlijk verloop. Het nieuwe bedrijf heeft gezegd dat de werkgelegenheid voor KLM-personeel de komende vijf jaar is gegarandeerd.

De Raad van Commissarissen van Air France gaf gisteren het groene licht voor de alliantie met de KLM. De Franse vakbonden waren al eerder geïnformeerd en vertelden de pers dat de nieuwe Air France-KLM Holding - onder leiding van Air France-topman Spinetta - twee filialen krijgt: één in Frankrijk en één in Nederland.

De Nederlandse staat houdt zijn huidige KLM-aandelen. Air France geeft aandelen uit voor de aandeelhouders van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Gezamenlijk hebben Air France en KLM een omzet van 19,2 miljard euro. Air France-KLM heeft 540 toestellen en vliegt daarmee op 226 bestemmingen.

KLM behoudt minimaal acht jaar haar landingsrechten bij Schiphol. Met name die garantie was van groot belang voor de Nederlandse onderhandelaars. Volgens ingewijden hebben de besprekingen met Air France vertraging opgelopen door zorgen aan Nederlandse zijde over de positie van Schiphol.

De noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft bestuursvoorzitter Mengozzi toestemming gegeven om een drievoudige overeenkomst te tekenen met Air France en KLM. De Italianen en de Fransen hebben een overeenkomst ondertekend die onderhandelingen over toetreding van de Italianen tot de alliantie mogelijk maakt. Dit zou kunnen gebeuren zodra Alitalia is geprivatiseerd. Nu is nog 62 procent van de luchtvaartmaatschappij in handen van de Italiaanse staat.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief