Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tweede Kamer afhoudend in 'affaire' Mabel Wisse Smit

3 okt 03

De Tweede Kamer houdt zich tot nog toe op de vlakte over de affaire die lijkt te ontstaan rond de relatie van Mabel Wisse Smit met de Amsterdamse topcrimineel Klaas Bruinsma. Een Kamermeerderheid wil wachten op de brief die eerder deze week aan premier Balkenende is gevraagd over de onthullingen uit het verleden van Wisse Smit.

Regeringspartijen VVD, D66 en CDA onthouden zich van inhoudelijk commentaar op de uitzending van Peter R. de Vries van donderdagavond. VVD-fractievoorzitter Van Aartsen voelt er niets voor om op basis van een televisieprogramma "uit de heup te schieten''. Ook D66-leider Dittrich wenst te wachten op de brief van premier Balkenende.

Het CDA-Kamerlid Spies ziet in de uitzending geen aanleiding voor conclusies en vindt niet dat Wisse Smit tegenstrijdige verklaringen heeft afgelegd over haar relatie met Bruinsma. "De tweede verklaring was uitgebreider, maar staat niet haaks op de eerste. Ze is consistent geweest en heeft nooit ontkend dat er een relatie was, maar wel duidelijk gezegd dat het geen liefdesrelatie was'', aldus Spies.

Ook de grootste oppositiepartij, de PvdA, wil niet te veel zeggen over de onthullingen over het verleden van Wisse Smit. "Het blijft'', zegt PvdA-Kamerlid Kalsbeek, "het verhaal van één man tegenover de verklaring van Mabel Wisse Smit.'' Kalsbeek benadrukt dat Balkenende de tijd moet nemen om de feiten goed op een rijtje te zetten. "Het moet niet een antwoord overnight worden, dat later gecorrigeerd moet worden.''

De SP verwacht dat als het huwelijk tussen prins Johan Friso en Mabel doorgaat, het zeer waarschijnlijk wordt uitgesteld. SP-Kamerlid Van Bommel schat in dat het kabinet nu "met de handen in het haar'' zit. "Als je een aantal keren bij iemand op zijn boot slaapt, is er gewoon sprake van intiem contact. De informatie die Mabel Wisse Smit in eerste instantie heeft verschaft, klopt dus gewoon niet,'' aldus Van Bommel.

Ook bij de regeringspartijen valt te beluisteren dat premier Balkenende een potentieel gevaarlijk dossier onder handen heeft. De premier moet niet te snel antwoorden en kan zich geen fouten veroorloven in dit dossier, is de inschatting.

In maart wees VVD-leider Van Aartsen premier Balkenende er in de affaire rond prinses Margarita en haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn op dat "feilloze sturingskunst'' vereist is om dergelijke affaires tot een goed einde te brengen. Dat geldt in het 'Mabel-dossier' zeker zo sterk als in het 'Margarita-dossier'.

Balkenende gaf in het begin van de verwikkelingen rond Margarita een persconferentie waarin hij verklaarde dat prinses Margarita en haar man niet waren afgeluisterd en dat er niets verkeerds was gebeurd. Een dag later echter moesten de ministers van Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken in een brief namens hun voorgangers excuses maken aan het paar. Margarita en haar man waren namelijk ten onrechte niet op de hoogte gebracht van onderzoek van de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). De Tweede Kamer verweet Balkenende daarna een gebrek aan regie te hebben gevoerd.

Staatsrechtgeleerden moeten terughoudend zijn met commentaar op de affaire, vindt CDA-senator prof. mr. A. Koekkoek, zelf ook staatsrechtgeleerde. De Eerste en Tweede Kamer nemen in een verenigde vergadering een besluit over een eventueel wetsvoorstel voor goedkeuring van het huwelijk tussen prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit. Volgens Koekkoek heeft elke staatsrechtelijke uitspraak direct invloed op de politieke discussie die nog moet worden gevoerd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief