Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer terughoudend in 'affaire' Wisse Smit

3 okt 03

De Tweede Kamer heeft terughoudend gereageerd op de commotie die is ontstaan rond de verhouding tussen Mabel Wisse Smit en de in 1991 vermoorde Amsterdamse misdadiger Klaas Bruinsma. Een Kamermeerderheid wil wachten op een brief waarin premier Balkenende op de kwestie reageert.

Die brief laat mogelijk nog meer dan drie weken op zich wachten. Premier Balkenende heeft de Kamer laten weten dat hij de opheldering waar PvdA-Kamerlid Kalsbeek om heeft gevraagd, graag wil combineren met antwoorden op de vragen van LPF-Kamerlid Eerdmans. Dat zou langer kunnen duren dat de reglementaire termijn van drie weken. De premier zegt er wel naar te streven de vragen van de Kamer over het verleden van Mabel Wisse Smit 'zo snel mogelijk' te beantwoorden.

Balkenende wilde na afloop van de ministerraad niet reageren op de uitzending van SBS6 over Wisse Smit. De premier gaf aan dat de Rijksvoorlichtingsdienst alleen als brievenbus diende bij de communicatie tussen de maker van de uitzending, Peter R. de Vries, en Wisse Smit. Daarmee gaf hij aan dat hij niet verantwoordelijk is voor het antwoord van de verloofde van prins Johan Friso op vragen van de verslaggever.

Wel zei hij dat de ministeriële verantwoordelijkheid in deze kwestie pas van kracht wordt als het kabinet de ontwerp-toestemmingswet voor een huwelijk indient bij de Staten-Generaal. Dat gaat niet gebeuren voor eind oktober. Het stel zou volgend jaar op 24 april willen trouwen.

De LPF neemt geen genoegen met het uitstel van de brief van Balkenende. Eerdmans wil dinsdag proberen een Kamermeerderheid achter zijn voorstel te krijgen om Balkenende te dwingen haast te maken. Volgens de LPF'er heeft het er alle schijn van dat de premier probeert de vragen pas te beantwoorden, nadat de Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met het huwelijk van prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit.

Op de steun van de PvdA hoeft Eerdmans niet te rekenen. PvdA-Kamerlid Kalsbeek, die Balkenende dinsdag om opheldering vroeg over de mediaberichten dat Mabel Wisse Smit wel een liefdesrelatie met Klaas Bruinsma had, wil instemmen met het uitstel. "Liever zorgvuldig dan snel. Over dit verzoek van de premier zal bij ons geen revolutie uitbreken'', zegt Kalsbeek.

De SP zal geen toestemming geven voor het huwelijk als blijkt dat de verhalen over de verhouding waar zijn. Tweede Kamerlid Harry van Bommel zei tegen BusinessNieuws Radio dat de toekomstige vrouw van Johan Friso dan namelijk chantabel is.

Overigens wordt er in Den Haag al rekening mee gehouden dat Johan-Friso en Mabel vanwege de affaire besluiten af te zien van parlementaire goedkeuring. De tweede zoon van koningin Beatrix verliest dan zijn recht op troonopvolging. Het stel zou volgend jaar op 24 april willen trouwen.

Peiling
Bijna driekwart (70 procent) van de Nederlandse bevolking denkt dat Mabel Wisse Smit liegt over haar relatie met Bruinsma. Achtenzestig procent denkt dat de twee een intieme verhouding hadden. Dat blijkt uit een enquête van Maurice de Hond voor het SBS6-programma Stem van Nederland.

Ruim de helft van de ondervraagden (51 procent) vindt dat de Tweede Kamer geen toestemming moet geven voor het huwelijk tussen Wisse Smit en de prins. Eenzelfde percentage meent dat die vraag helemaal niet meer aan het parlement moet worden voorgelegd.

De voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen, het overkoepelende orgaan van Oranjeverenigingen in Nederland, J. Pommer, is van mening dat fouten van huwelijkskandidaten van leden van het Koninklijk Huis best vergeven en vergeten mogen worden. "Zeker als die, zoals in het geval van Wisse Smit, zijn opgebiecht."

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief