Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zeker negentien doden bij bomaanslag Haifa

4 okt 03

Bij een zware bomexplosie in een restaurant in de Noord-Israëlische havenstad Haifa zijn zeker negentien doden en tientallen gewonden gevallen. Onder de doden bevinden zich vijf kinderen.

Volgens de politie gaat het om een Palestijnse zelfmoordaanslag. Een man blies zichzelf op in het drukbezochte restaurant Maxim, dat in het zuiden van de stad aan de strandboulevard ligt. Bij de aanslag zou ook een man met een vuurwapen betrokken zijn, maar zijn rol is nog onduidelijk.

De aanslag vond plaats hoewel Israël de Palestijnse gebieden had afgesloten in verband met Grote Verzoendag, de belangrijkste joodse feestdag, die maandag plaatsvindt. Dit weekeinde waren al veel Israëliërs erop uitgetrokken.

Een woordvoerder van de Israëlische premier Sharon gaf de Palestijnse Autoriteit de schuld van de aanslag, omdat die niet voldoende zou doen om terreurorganisaties te ontmantelen. De zegsman eiste dat de Palestijnse Autoriteit onmiddellijk stappen onderneemt tegen gewapende groeperingen. "De aanslag in Haifa is een nieuw bewijs dat de Palestijnse Autoriteit weigert om ook maar de kleinste stap te zetten om de terroristische infrastructuur te ontmantelen."

De Palestijnse onderhandelaar Erekat heeft de aanslag veroordeeld. Hij riep 'het kwartet' (de VS, VN, EU en Rusland) op alles in het werk te stellen om tot deëscalatie van het geweld te komen. Ook zei hij dat de routekaart, het vredesinitiatief, geldig moet blijven. De aanstaande Palestijnse premier Qurei heeft de Palestijnen opgeroepen af te zien van aanvallen op burgers.

Het is de eerste aanslag in Israël sinds 9 september. Toen kwamen bij twee zelfmoordacties in Jeruzalem en Tel Aviv vijftien mensen om.

Afgelopen woensdag besloot de Israëlische regering het veiligheidshek rondom de bezette gebieden ondanks internationale kritiek fors uit te breiden. Vrijdag zei de extremistische organisatie Hamas dat de muur aanslagen op Israëliërs niet zou kunnen tegengaan.

(Bron: Nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief