Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS overwegen Irak-resolutie in te trekken

8 okt 03

De Verenigde Staten overwegen geen steun te vragen aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor hun Irak-beleid. De Amerikaanse ontwerpresolutie stuit momenteel op zoveel verzet, dat president Bush het niet uitsluit dat hij de raad gaat passeren. Dat hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen woensdag in The New York Times gezegd.

Twee weken geleden vroeg Bush nog nadrukkelijk steun van de volkerenorganisatie voor zijn plannen met het naoorlogse Irak. De plannen voorzien in de komst van een multinationale troepenmacht onder Amerikaans commando en in een iets grotere rol van de VN in het Arabische land.

De hoogste baas van de VN, Kofi Annan, en permanente raadsleden als Frankrijk en Rusland zijn evenwel niet tevreden met de Amerikaanse opzet. Zij eisen onder meer een snelle machtsoverdracht in Irak en een grotere VN-rol.

De Amerikaanse regering ging al eerder aan het oordeel van de Veiligheidsraad voorbij. Samen met Groot-Brittannië en Australië besloten de VS om zonder nadrukkelijk mandaat van de Veiligheidsraad Irak binnen te vallen.

De Amerikaanse regering begint overigens deze week nog wel een nieuw mediaoffensief om haar Irak-beleid te verdedigen. Bush, Nationaal Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en vice-president Cheney zullen deze week tijdens verscheidene publieke optredens en interviews ingaan op de problematiek. Een schare aan Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers laat bovendien de komende zes weken zijn of haar gezicht zien in Irak.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief