Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CNV dreigt KLM met kort geding

14 okt 03

De vakbond CNV Bedrijvenbond dreigt de luchtvaartmaatschappij KLM met een kort geding. De vakvereniging wil intensiever betrokken zijn bij de toekomst van de houdstermaatschappij die KLM met Air France gaat oprichten. Dat heeft de bond dinsdag bekendgemaakt.

KLM en Air France zijn van plan deze week de definitieve overeenkomst te tekenen. De streefdatum was woensdag 15 oktober, maar dat zal niet lukken. Dat komt volgens een woordvoerder van KLM door de agenda's van de directies.

De Nederlandse maatschappij heeft de bonden eerder toegezegd een "relatie van informatieve aard'' te willen, maar dat gaat de CNV Bedrijvenbond niet ver genoeg. Directe invloed is volgens bestuurster I. Baltussen noodzakelijk om de werkgelegenheid in Nederland te waarborgen.

Het staat al vast dat de overname van KLM door Air France 510 banen kost, waarbij geen gedwongen ontslagen vallen. Bij de bestuurster bestaat de angst dat op de lange termijn KLM en luchthaven Schiphol groei en banen moeten inleveren ten gunste van Air France.

KLM is echter van mening dat de bonden intensief bij de holding betrokken blijven. "De relatie met de KLM-directie blijft gehandhaaft. De directie heeft zitting in de houdstermaatschappij'', zei de woordvoerder.

De vakbonden FNV Bondgenoten en De Unie maken zich grote zorgen over de werkgelegenheid bij KLM en op luchthaven Schiphol. Ze eisen garanties van de luchtvaartmaatschappij dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen door de overname.

FNV'er J. van den Brink dreigde eerder met acties als KLM dat niet zou doen. Air France heeft de Franse vakbonden wel beloofd dat er geen gedwongen ontslagen vallen, aldus bestuurder S. Bajema van De Unie. Alle bonden overleggen dinsdagmiddag met KLM. "We hopen dat we ze tevreden kunnen stellen'', aldus de KLM-zegsman.

De Centrale Ondernemingsraad van KLM moet de overname ook nog goedkeuren. Net als de bonden wil de OR dat de maatschappij garandeert dat niemand gedwongen het bedrijf moet verlaten. KLM overlegt dinsdagmiddag met de raad.

Air France neemt KLM door middel van een aandelenruil over. De bedrijven richten een houdstermaatschappij op, waaronder KLM en Air France als werkmaatschappijen komen. De Fransen krijgen een belang van 37 procent in de holding, de Franse staat 44 procent en KLM de rest.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief