Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikanen gedood bij aanslag Gaza

15 okt 03

Bij een bomaanslag op een konvooi van Amerikaanse diplomaten in de Gazastrook zijn drie doden gevallen. Volgens verschillende berichten ontplofte een bom op de weg, waardoor één van de drie jeeps totaal werd verwoest. De aanslag is nog niet opgeëist.

In het konvooi reden medewerkers van de VS-gezant voor het Midden-Oosten John Wolf mee, evenals CIA-fuctionarissen. Aanvankelijk werd gedacht dat John Wolf zelf ook in het konvooi meereed, maar dat is door de Amerikaanse ambassade ontkend.

De aanslag deed zich even voorbij de grens met Israël voor. De explosie van de Cherokee-jeep veroorzaakte een krater in de weg. Wrakstukken vlogen tientallen meters weg. Twee personen werden volgens ooggetuigen volledig aan stukken gereten. De Amerikanen hebben de doden en een gewonde naar Israël gebracht.

Resolutie
Het is de eerste keer dat Amerikanen specifiek het doelwit vormen van een aanslag in de Palestijnse gebieden. De bomexplosie kwam slechts enkele uren na een Amerikaans veto op een VN-resolutie waarin Israël wordt veroordeeld wegens de bouw van een muur rond de Westoever.

De Palestijnse premier Ahmed Qurei, die tot november aanblijft, heeft de aanval onmiddellijk veroordeeld. Ook de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat en Yasser Arafat veroordeelden de aanslag en condoleerden de nabestaanden van de slachtoffers.

(Bron: NOS-nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief