Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Duizenden bejubelen jubilerende paus in Rome

15 okt 03

Vele duizenden pelgrims zagen woensdag op het Sint Pietersplein een opvallend alerte paus. Een dag voor het officiële begin van de viering van het 25-jarige jubileum van de kerkvorst, hield paus Johannes Paulus II woensdag zijn wekelijkse audiëntie.

De met gezondheidsproblemen kampende paus sprak met een relatief heldere stem en hij herkende volgens aanwezigen de kardinalen die hem kwamen begroeten.

Donderdag is het 25 jaar geleden dat de Poolse kardinaal Karol Wojtyla tot 264e paus in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk werd gekozen. Ter gelegenheid van het jubileum komen alle kardinalen, onder wie Simonis, vanaf woensdag in het Vaticaan bijeen. Zes van hen houden toespraken over het pausambt, het priesterschap, het gezin, oecumene, missie en de rol van de paus in het bevorderen van de vrede.

Op de dag van zijn jubileum ondertekent de 83-jarige kerkleider een document naar aanleiding van de bisschoppensynode in 2001 over het bisschopsambt. Op dezelfde dag is er op het Sint Pietersplein een mis ter herdenking van de pausverkiezing, waarvoor alle gelovigen in Rome zijn uitgenodigd.

Op zaterdag hebben de kardinalen een boodschap voor de paus. Als cadeau bieden ze hem een geldbedrag aan, bestemd voor de rooms-katholieke gemeenschap in Israël en de Palestijnse Gebieden. Vervolgens spreekt de paus de kardinalen toe. Op zondag volgt dan de zaligverklaring van Moeder Teresa.

(Bron: ANP/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief