Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Verkiezingen Irak in 2004'

15 okt 03

Er komen in 2004 zeker verkiezingen in Irak, aldus de voorzitter van de tijdelijke regeringsraad in Irak, Iyad Allawi, woensdag in het Maleisische Putrajaya. De raad is door de Verenigde Staten ingesteld om te adviseren over het bestuur van het land. Allawi is in Maleisië voor de topconferntie van de Organisatie van de Islamitische Conferentie.

Allawi maakte ook duidelijk dat hij liever geen militairen uit de buurlanden van Irak wil zien in een multinationale troepenmacht in zijn land. De VS pogen voor zo'n militaire missie momenteel steun te vergaren bij de VN-Veiligheidsraad. Washington wil daarbij het commando over de troepenmacht hebben.

Volgens Allawi is het eerst en vooral een taak van de Irakezen zelf om de orde in het land te herstellen. Als er dan toch buitenlandse militairen komen naar Irak, dan kan dat volgens Allawi alleen met een mandaat van de VN.

De regeringsraad heeft de Organisatie van de Islamitische Conferentie overigens gevraagd geen resolutie aan te nemen over een snelle machtsoverdracht in Irak door de bezettingsmacht en over de toekomstige rol van de VN in Irak. De regeringsraad wil voorkomen dat een dergelijke uitspraak de onderhandelingen binnen de VN-Veiligheidsraad over dezelfde thema's frustreert.

Binnen de Veiligheidsraad dringen vooral Frankrijk, Duitsland en Rusland aan op een duidelijk tijdschema voor een machtsoverdracht en op een belangrijke VN-rol bij de verdere wederopbouw van het land. Allawi ergerde zich er woensdag aan dat Parijs, Moskou en Berlijn geen enkel contact hebben opgenomen met de regeringsraad om over hun eisen te spreken. De VS en Groot-Brittannië hebben dat volgens hem wel gedaan. Die landen hebben in de visie van Allawi dan ook een beter beeld van de wensen van de Irakezen dan de Fransen, Russen en Duitsers.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief