Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Transcripties gesprekken Laakkwartier

29 okt 05

NOVA beschikt over de complete transcripties van de gesprekken zoals die tussen 2 en 10 november 2004 zijn gevoerd in de woning Antheunisstraat 92 in Den Haag.

De meeste gesprekken zijn gevoerd tussen Jason W. en Ismail A., volgens de inlichtingen-dienst AIVD en het Openbaar Ministerie twee hoofdrolspelers in de Hofstadgroep. De woning zat vol met afluisterapparatuur. Zo kon de AIVD live meeluisteren naar alles wat in de woning gebeurde. Hieronder 7 pagina's met gesprekken waaruit blijkt dat de twee beschikten over explosieven en een vuurwapen en dat ze rekening hielden met een politie-inval.

Pag. 11
Dit gesprek is gevoerd in de nacht van 3 op 4 november 0.03 uur. Ismail spreekt over een 'instap', de technische term voor een inval door een arrestatieteam. Ook lijkt te worden gesproken over het tot ontploffing brengen van een handgranaat: "dan moet die ding af".

Pag. 24
Gesprek gevoerd in de vroege ochtend van 4 november om 01.19 uur. In de vierde minuut heeft Ismail het over de bewaking. Kennelijk hielden de twee rekenen met een politie-inval.

Pag. 25
Gesprek gevoerd in de vroege ochtend van 4 november om 01.42 uur. Ismail en Jason lijken hier te oefenen op wat ze moeten doen als een arrestatieteam binnenvalt. De zinsnede "dan doe jij eentje gooien", kan duiden op het gooien van een handgranaat.

Pag. 42
Gesprek gevoerd in de vroege ochtend van 6 november om 01.09 uur. De twee jongens lijken te oefenen met een vuurwapen. Later is in de woning inderdaad een wapen gevonden waarvan de
slede doorgeladen kan worden. Met het wapen konden echter geen kogels maar alleen kleine gele balletjes worden geschoten. Het wapen is te zien op een politiefoto die in het item is te zien.

Pag. 43
Opname in de vroege ochtend van 6 november om 01.19 uur. Het geluid van het doorladen van een pistool is te horen.

Pag. 72
Ochtend van de tiende november. Even voor drie uur 's ochtends heeft het arrestatieteam van de politie Haaglanden geprobeerd de twee jongens aan te houden. Eén van hen, vermoedelijk Jason, heeft een handgranaat gegooid, waarna het team zich heeft teruggetrokken. Om tien over drie belt Jason met zijn broertje Jermaine in Amersfoort. Hij geeft hem instructies over zijn begrafenis.

Pag. 2
Tien november om half tien 's ochtends bellen Jason en Ismail drie keer met alarmnummer 112.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief