Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Probleemjongeren maken Marokkanen zwart'

20 okt 03

De incidenten rond Marokkaanse jongeren in met name Amsterdam-West maken de Marokkaanse gemeenschap zwart. De problemen moeten worden opgelost met een gezamenlijke en democratische aanpak. Dat zei A. Menebhi, voorzitter van de Stedelijke Marokkaanse Raad (SMR), maandag.

De SMR, waaronder acht hoofdstedelijke Marokkaanse organisaties vallen, vindt een harde aanpak van Marokkaanse probleemjongeren of uitzetting geen oplossing voor de moeilijkheden. "Die aanpak moet op democratische wijze gebeuren. De rechters moeten daarover beslissen, niet enkele politici'', aldus Menebhi.

Marokkaanse raddraaiers moeten volgens hem net als ieder ander worden aangepakt. Een uitzetting naar Marokko heeft volgens Menebhi geen zin, omdat de meeste probleemjongeren een Nederlands paspoort hebben. "Dan kun je ze alleen uitzetten naar bijvoorbeeld Curaçao.''

Menebhi reageert op de problemen die een groep Marokkaanse jongeren veroorzaken in Amsterdam-West. Afgelopen twee weken kwamen zij in het nieuws door betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Anja Joos, bedreigingen van agenten en de overlast die zij al geruime tijd leveren bij een verzorgingshuis in de Amsterdamse wijk Geuzenveld.

De voorzitter van de SMR ziet meer heil in een gezamenlijke aanpak van de problemen. Daarbij moeten ouders van probleemjongeren, bestuurders van moskee's, jongerenwerkers, politie, betrokken stadsdeelraden en de jeugd zelf worden betrokken. "Binnenkort willen we met politici uit oost en west en de jongeren om de tafel gaan zitten'', aldus Menebhi.

Hij vindt dat de autoriteiten beter naar de groep zelf moeten luisteren. "We moeten een ander klimaat ontwikkelen. De jongeren voelen zich niet geaccepteerd, hebben te maken met werkloosheid en met agressie van de politie.'' Volgens hem moeten de verschillende partijen met elkaar communiceren en niet via de media. In Amsterdam zorgt een groep van circa 1500 jongeren voor permanente overlast. Een groot deel daarvan is van Marokkaanse afkomst.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief