Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon pleit voor 'routekaart' op dag vol geweld

20 okt 03

Voor de Israëlische premier Ariel Sharon is de internationale 'routekaart' de enige hoop op een doorbraak naar de vrede. Sharon zei dat maandag in een toespraak tot het parlement, enkele uren nadat bij drie Israëlische luchtacties in de Gazastrook zeker drie Palestijnen werden gedood en 23 verwond.

In zijn toespraak, die de opening van het nieuwe parlementaire seizoen markeerde, stelde Sharon dat hij de komende maanden een werkelijke kans ziet om vooruitgang te boeken in het vredesoverleg met de Palestijnen. "Ik geloof dat er de komende maanden een echte kans is om de impasse te doorbreken'', aldus Sharon.

De Israëlische premier sprak ook minder verzoenende woorden aan het adres van de Palestijnen. Hij noemde de Palestijnse president Yasser Arafat het grootste obstakel voor vrede in het Midden-Oosten. Volgens Sharon is Israël vastbesloten hem van het politieke toneel te verwijderen.

Sharon had zich vrijdag nog in een vraaggesprek met de krant The Jerusalem Post uitgesproken tegen de uitwijzing van Arafat. Hij zei "dat dit niet goed voor Israël zou zijn''

In zijn rede voor het parlement ging Sharon tevens in op de omstreden bouw van een veiligheidsmuur rond de Westelijke Jordaanoever. De afscheiding moet Israël beschermen tegen aanslagen. De Palestijnen zeggen dat Israël met de muur land steelt. Sharon zei dat de muur wordt afgebouwd, ook al kost dat Israël wellicht een deel van de financiële steun die het van de Verenigde Staten ontvangt.

Ook riep hij de Palestijnse Autoriteit op "het terrorisme uit te roeien'' en hervormingen door te zetten. Sharon benadrukte dat ook het Israëlische leger doorgaat met het bestrijden van terrorisme.

Verder liet Sharon weten een nieuwe aanval op Syrië niet uit te sluiten. Op 5 oktober bombardeerde de Israëlische luchtmacht een vermeende basis van de Palestijnse extremistische groepering Islamitische Jihad nabij Damascus. De groep had kort daarvoor een zelfmoordaanslag in Haifa opgeëist. "Het moet de Syriërs duidelijk zijn dat Israël zulke terroristische activiteiten niet accepteert'', aldus de premier.

In een eerste reactie op de rede van Sharon repte de Palestijnse minister zonder portefeuille Saeb Erekat van "escalatie''. Doel ervan is het vredesproces te vernietigen, aldus de bewindsman.

Ook de aanvallen maandag in de Gazastrook kwamen Israël op felle kritiek van de Palestijnse Autoriteit te staan. Bij die luchtacties kwamen in totaal drie Palestijnen om en vielen zeker 23 gewonden. De Palestijnse premier Qurei zei dat de aaanvallen zijn pogingen om een bestand met militante Palestijnse groepen te sluiten, dwarsbomen.

Israëlische gevechtshelikopters vuurden onder meer raketten op een auto af, waardoor zeker twee leden van de radicale groepering Hamas en een Palestijnse passant om het leven kwam. Kort daarvoor hadden de Israëliërs een vermoedelijke Hamas-wapenfabriek en een huis van een leider van de Islamitische Jihad vanuit de lucht bestookt.

De luchtacties waren een reactie op een Palestijnse aanslag in de nacht van zondag op maandag op de Westelijke Jordaanoever. Vanuit een hinderlaag schoten Palestijnese schutters drie Israëliërs dood en verwondden drie anderen. Die aanslag is opgeëist door de militante Palestijnse organisatie al-Aqsa Martelaren Brigades.

(Bron: ANP/DPA/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief