Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onenigheid in AIVD-commissie over Mabel

21 okt 03

In de commissie inlichtingen- en veiligheidsdiensten is grote onenigheid ontstaan. CDA-fractieleider Verhagen heeft gedreigd het voorzitterschap neer te leggen als PvdA-leider Bos niet op de eerstvolgende vergadering verschijnt. Verhagen en VVD-fractieleider Van Aartsen willen dat die plaatsvindt vóór het Kamerdebat over de kwestie-Mabel.

Maar Bos liet weten niet te willen aanschuiven, Hij heeft geen behoefte aan geheime informatie over de kwestie-Mabel die hij niet in de Kamer kan gebruiken. Hij sluit hiermee aan bij het standpunt van de meerderheid van de Tweede Kamer. Behalve het CDA en de VVD vrezen alle partijen dat de fractievoorzitters niet open het debat in gaan omdat ze de geheime informatie niet in het openbaar mogen gebruiken.

In de zogeheten commissie-stiekem kunnen de voorzitters van de grote fracties zich laten inlichten door premier Balkenende en minister Remkes van Binnenlandse Zaken over geheime en persoonlijke aspecten over de kwestie-Mabel.

Bos noemde eerder het besluit van CDA en VVD om zich voorafgaand aan het debat te laten inlichten "onnodig en onverstandig". Het openbare debat kan volgens hem gewoon beginnen. CDA-fractieleider Verhagen reageerde ontstemd op Bos' weigering om aan te schuiven.

Donderdag vergadert de Tweede Kamer over het besluit van het kabinet-Balkenende om geen Toestemmingswet in te dienen voor het huwelijk van prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit. De Kamer beperkt zich tot de antwoorden die premier Balkenende en minister Remkes van Binnenlandse Zaken maandagavond hebben gegeven op schriftelijke vragen.

De Kamer heeft nog onvoldoende duidelijkheid. Zo weet de Kamer nog steeds niet waarom de AIVD geen uitgebreid onderzoek heeft verricht naar Mabel Wisse Smit en wel naar Edwin de Roy van Zuydewijn. Minister Remkes zei hier gisteren over dat de Kamer "appels met peren" vergelijkt. Over het onderzoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn ontstond eerder dit jaar ophef. Het was uitgevoerd in opdracht van het Kabinet der Koningin zonder medeweten van de regering.

Premier Balkenende schreef maandagavond dat hij vijf dagen voor de aankondiging van de verloving van Johan Friso en Mabel Wisse Smit opdracht had gegeven voor een onderzoek. De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) ging daarin de banden na die Wisse Smit had met de vermoorde crimineel Bruinsma en de van corruptie verdachte Bosnische diplomaat Sacirbey.

Na drie dagen concludeerde Balkenende dat er "geen beletselen" waren voor de verloving. PvdA-Kamerlid Kalsbeek verbaasde zich erover dat het onderzoek zo kort heeft geduurd en zo weinig diepgravend is geweest.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief